Kraamzorg Feliz bestaat twee jaar
Tot voor enkele jaren geleden waren Anny van Erp, Gerda Topma, Greetje Grasmeijer en Jacqueline de Boer vier zelfstandige gediplomeerde kraamverzorgsters. Zelfstandig zijn de dames nog steeds, maar sinds twee jaar zijn de krachten gebundeld tot een goedlopend samenwerkingsverband onder de naam kraamzorg Feliz. Deze hechte samenwerking heeft zeker voordelen zo hebben de dames gemerkt. ‘We zijn een stuk flexibeler. Omdat bevallen meestal niet precies op tijd gebeurt is het handig dat er altijd een van ons kan komen’ vertelt Anny van Erp. Tevoren kunnen gezinnen hun voorkeur voor een van dames aangeven bij Kraamzorg Feliz. Zij kunnen de aanstaande ouders vertellen over het maximaal aantal geïndiceerde uren. Dit kan tevens bij Kraamzorg Monique Boer die de administratie voor de vier dames verzorgt. Zij onderhoudt ook het contact met de zorgverzekeraars.
Grasmeijer: ‘Onze werkwijze is grote lijnen hetzelfde maar er kan altijd voorkeur zijn. Zeker als je eerder bij een gezin bent geweest’. In de laatste maand van de zwangerschap komt één van de dames langs om kennis te maken en de wensen door te nemen. Topma: ‘Feliz is Spaans en betekent geluk. Zo willen wij ook dat de kraamperiode speciaal is. Heerlijk kunnen genieten van je pasgeboren kindje. Een tijd vol geluk’. De Boer: ‘Wij streven naar één kraamverzorgende voor de gehele kraamperiode. De dag- en weekindeling, qua uren, zal in overleg worden bepaald. Ook voor ondersteuning bij een thuisbevalling kun je ons bellen. Aangezien je ons rechtstreeks kunt bereiken, zijn wij dan ook snel ter plaatse’. Ook wie poliklinisch moet bevallen kan de hulp van Kraamzorg Feliz inschakelen. ‘Wij gaan dan eventueel mee naar het ziekenhuis. Omdat er in ons werkgebied Meppel /Steenwijk geen bevallingen meer worden gedaan, wordt er uitgeweken naar Heerenveen of Zwolle’. Ondanks dat de dames al vele jaren werkzaam zijn in de kraamzorg verveelt het vak nooit. Grasmeijer: ‘Je bent elke keer bij de start van een nieuw leven., komt bij verschillende families over de vloer. Ieder gezin is uniek dat maakt het zo mooi. Zo bouw je meestal een speciale band met ze op. Mensen vergeten dat niet zo snel. Maar de belangrijkste doelstelling is toch dat als je na een week weer weg gaat ze het zelf kunnen overnemen’.
Door de jaren heen is het kramen toch wel enigszins veranderd zo hebben ze gemerkt. ‘Vroeger was het meer huishoudelijk werk . Tegenwoordig is het veel socialer. Mensen weten meer. Je hebt nu vaak een begeleidende taak. En vaders zijn nu ook betrokken bij het gezin. Voor luiers verwisselen of in bad doen van de baby, koken en wassen draaien ze hun hand niet meer om tegenwoordig’ lacht van Erp die vijfentwintig werkzaam is in de kraamzorg. En omdat er nog wel eens wat verandert komen de dames regelmatig bij elkaar om zaken te bespreken of een bijscholingscursus te volgen. De Boer: ‘gelukkig zitten we nog steeds op één lijn’.
Meer informatie over is te vinden op www.kraamzorg-feliz.nl
Goedemiddag.
Mijn naam is Katja, ik ben 17 weken zwanger en heb jullie hulp nodig na de bevalling. Ik woon op de Reggersweg 1 in Meppel.
Kan ik op jullie hulp rekenen?
Met vriendelijke groet Katya