Ledenavond Vrouwen van Nu Oosteinde

Op woensdag 19 april vond de laatste ledenavond van dit seizoen plaats, met als thema: Het Landelijk Voedsel Platform. Dit initiatief is een samenwerking tussen Vrouwen van Nu en LTO Noord Vrouw en Bedrijf, met als doel de kloof tussen boeren en burgers te verkleinen. Voor deze avond was boerin Klaasje Spiker uit Staphorst uitgenodigd om te vertellen over haar leven als boerin en haar werk op het melkveebedrijf.

Tijdens de presentatie vertelde Mv. Spiker aan de hand van een dia presentatie met foto’s over het melkveebedrijf in Staphorst en hoe zij daar werken. Zij runt het bedrijf samen met haar man en zij bewerken alles zelf, zonder loonbedrijf. Het bedrijf heeft momenteel 300 koeien en is zelfvoorzienend, met zowel veeteelt als akkerbouw. Ook vertelde ze over hun educatieproject, waarbij zij scholen en bedrijven uitnodigen om te laten zien waar het voedsel en de melk vandaan komen en wat er bij komt kijken.

De melk van het bedrijf gaat naar de melkfabriek in Rouveen, waar het voornamelijk wordt gebruikt voor de productie van kaas. Deze kaas wordt verwerkt voor wel 200 verschillende kaassoorten, waarvan veel voor de export. Het bedrijf heeft ook bezoek gehad van Minister Carola Schouten en Minister Christianne van der Wal van natuur en stikstof, met wie ze een minder positief gesprek had over de boeren en hun bedrijf.

Na de pauze was er een kleine pubquiz met vragen over voedsel en voedselproductie. De dames vonden het een uitdagende quiz. Vijf dames, allemaal met een boerenbedrijf, waren de winnaars van de quiz en ontvingen als prijs een stukje vlees afkomstig van Melkveebedrijf Steenbergen.

Mv. Spiker werd aan het einde van de avond bedankt voor haar inspirerende verhaal en de avond werd afgesloten met een welverdiende zomerstop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.