VVN-boegbeeld Mary van Spil overleden

De spil van haar gezin, van veel verenigingen en op de werkvloer bij het aloude Boom Pers is niet meer onder ons. Op pas 66-jarige leeftijd is Mary van Spil uit Ruinerwold vrijdagavond overleden.

Zaterdag 6 oktober stond ze nog namens Veilig Verkeer Nederland afdeling De Wolden op de Ouderendag De Wolden in Echten, vertelde ze bezoekers over alcoholbril en reactietest. Een dag later werd ze opgenomen in het ziekenhuis, bleek dat ze een ontsteking in haar lijf had, die haar toch al broze gesteldheid dwars zat. Ondanks een operatie redde ze het niet.

Vorig jaar werd bij Mary kanker geconstateerd, maar deze sterke vrouw weigerde bij de pakken neer te zitten. Ze bond de strijd aan, onderging de chemotherapie en bleef vooral actief. Vooral voor Veilig Verkeer, waar ze min of meer het gezicht van was geworden. Onvermoeibaar in de lichtblauwe outfit, zelfs haar man Henk had ze erbij gesleept.

Voor Mary waren al die activiteiten een welkome afleiding. In de eerste week van oktober was ze nog actief hij de rijvaardigheidstest voor senioren in Ruinerwold, ze vertelde zaterdag in Echten dat ze eigenlijk te veel had gedaan. Haar lichaam protesteerde.

Bindmiddel

Mary van Spil was niet alleen een harde werker, ze was ook een bindmiddel bij Boom en bij verenigingen. Onverzettelijk ook, bijvoorbeeld voor de reddingsbrigade in Nijeveen, waar ze zich jarenlang voor inzette. Wie haar niet kende, moest misschien even wennen. Mary draaide niet om de hete brij heen, gaf haar eerlijke mening en kwam op voor collega’s. Met haar scherpe tong diende ze zelfs directie en hoofdredactie van de Meppeler Courant van repliek. Overtuigd van haar gelijk, dat kreeg ze dan ook. Rangen en standen deden haar niets.

Ze was organisatorisch sterk, kreeg op de redactie van de krant zelfs de meeste lastige fotografen in hun hok, maar was vooral ook een sociaal mens. Ze stond voor iedereen klaar, voor oud-collega’s en natuurlijk voor haar gezin. Toen zoon Marcel en zijn gezin tijdelijk zonder woonruimte zaten, werd gewoon een deel van het ouderlijk huis in Ruinerwold beschikbaar gesteld. Het bleef niet bij een paar maanden, het werden een paar jaar.

Ondanks haar ziekte was ze nog steeds op de redactie van de Meppeler Courant te vinden om het fotoarchief op orde te brengen, wanneer het haar paste. Ze leefde gewoon verder, trok er meermaals met Henk op uit. Naar Oostenrijk, het favoriete vakantieland waar ze in de bergen tot rust kon komen. De eeuwige rust komt nu veel te vroeg, Mary van Spil laat een grote leegte achter. De mooie herinneringen aan deze sterke vrouw verzachten het verdriet, maar stil wordt het wel. Rust zacht lieve Mary.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.