Niet zo blij met de komst van Blijdenstede

Beste medebewoner van ons mooie dorp Ruinerwold. Heeft u het ook al gezien, de spandoeken op de hekken voor de oude SNS bank? Wat zijn uw eerste indrukken van dit kolossale met kunstriet gedekte bouwwerk? Of heeft u er nog niet echt een beeld bij hoe het nu precies gaat worden?

De titel van dit stuk zegt het al, wij maken ons een beetje zorgen over de komst van Blijdenstede. Over smaak valt te twisten, maar de meeste dorpelingen die we gesproken hebben, zijn het met elkaar eens: ‘dit past hier niet’. De eerste presentatiefolder verwoorde dat het zo mooi “past binnen het prachtige brinkdorp Ruinerwold”. een brinkdorp? ,ja dat leest u goed. Maar Ruinerwold is toch een lintdorp zult u zeggen, klopt daar zijn we het alvast over eens!

Maar je moet alles een kans geven en het idee achter het project is natuurlijk best goed. Maar werkt het ook? Het idee wat hierachter schuilt is als volgt, de wat oudere dorpsbewoners verhuizen naar de Blijdenstede, zodat de jongere dorpsbewoners hun huizen kunnen overnemen en daarmee behouden we onze jongeren voor het dorp en bieden we de wat ouderen mooie appartementen. Maar willen de oudere inwoners van Ruinerwold wel naar dit bouwwerk verhuizen, kunnen en willen ze de prijs ervoor wel betalen? En hebben de jongere inwoners van ons dorp dan de mogelijkheid die vrijkomende huizen over te nemen? Op de vraag of dorpsbewoners voorrang krijgen bij de koop van een appartement is al negatief geantwoord door de ontwikkelaars en de gemeente. Wie gaan de duurste appartementen betalen, de trek van kopers vanuit het westen is een zeer realistische gedachte. Zij schrikken niet van dit soort prijzen.

De vraag waarom de gemeente kan instemmen met een bouwwerk van 16 meter hoog, nergens in de kern van het dorp is een bouwwerk dat in de buurt komt van die hoogte te vinden, kon alleen als volgt beantwoord worden: “dat het voor de ontwikkelaars anders niet interessant zou zijn”. Het belang van de ontwikkelaars is goed te begrijpen. Maar dient dat ook ons belang, ons dorpsbelang?
Zijn er nu echt geen alternatieven om jongeren voor dit dorp te behouden en voor ouderen om een appartement te bewonen in ons dorp? Wij hebben al vele ideeën gehoord en hebben er zelf ook nog wel een paar. Derhalve het verzoek aan de gemeente om de plannen nog eens te heroverwegen en de bezwaren (deze gaan er komen) eens goed door te nemen. Laten wij ons mooie dorp niet ‘vervuilen’ met de komst van deze kolos!

Op de vraag of de bomen rondom het nieuw te bouwen complex behouden konden blijven werd positief geantwoord door de gemeente en door de ontwikkelaars, maar wordt niet op schrift gegarandeerd. Ook hier onze zorg dat dit in de praktijk anders zal gaan verlopen, de ondergrondse parkeergarage heeft geen meelij met de wortels van de bomen en de doorgang naar deze garage (pal voor de neus van enkele huizen die daar staan) is bijzonder smal tussen een rij bomen. Deze parkeergarage biedt elk appartement één parkeerplek, een tweede auto of auto’s van bezoekers worden geacht aan Dijkhuizen te worden geparkeerd. Want daar is voldoende plek volgens de gemeente. Is daar met de bewoners en de bedrijven over gecommuniceerd? Door de situering van de ingang van de parkeergarage voorzien wij overigens voor de vele kinderen die daar langs fietsen meer kans op ongelukken en dat is ook niet wenselijk.
De omwonenden zijn over het algemeen niet bijzonder gecharmeerd van de komst van deze kolos. Het ontneemt hen een behoorlijk stuk van hun privacy, maar daar heeft de gemeente ogenschijnlijk geen boodschap aan, anders had zij vast geen medewerking verleend aan zo’n hoog gebouw.

Tot slot, we kunnen er straks niet meer om heen als we de kruising bij Klok passeren, weg zicht en een groot gebouw dat de aandacht trekt van de weggebruikers op de kruising met alle mogelijke gevolgen van dien. Wij zijn niet tegen de bouw van appartementen voor de inwoners van ons dorp ook niet op die plek, wij zien echter teveel bezwaren tegen de bouw van deze (te hoge) kolos. Er zijn genoeg alternatieven te bedenken!.

Een bezorgde inwoner van Ruinerwold (naam bij de redactie bekend)

7 gedachten over “Niet zo blij met de komst van Blijdenstede

 • 19 maart 2021 om 13:57
  Permalink

  Beste inwoners van Ruinerwold.
  Wat een raak sguk van deze bezorgde bewoner. Als dorpsbewoners van onze mooie dorpen zullen we de klmende jaren hier vaker mee geconfronteerd worden dat plekjes worden ingevuld met massa,s steen om de gefortuneerde medelander hier naar toe te lokken. Geen garanties of toezeggingen aan verontrustende bewoners en gemeenten die zich verschuilen achter kreten dat hef goed is voor de ontwikkeling van het dorp. Een ontwikkelaar/ bouwer heeft maar een doel volume en massa dat staat garant voor euro,s en een goed verdienmodel . Het resultaat is het dorp achterlatend met Blaricumse architectuur die niet passend is in een lintdorp.

  Het is te gek voor woorden dat bewoners moeten vechten via allerlei procedures om de schoonheid te moeten bewaren. Hopenlijk houden jullie stand en verschijnt er geen mega massa in Ruinerwold.

  Zet hem op

  Beantwoorden
 • 19 maart 2021 om 20:32
  Permalink

  Ik ben het geheel eens met de schrijver van het voorgaande, ik ben zelf een westerling en kon in dit mooi dorp terecht omdat 13 jaar geleden de verkoop van de Perenhof na 3 maanden voor buiten de regio open gezet werd.
  Voor mijn werk zijn wij naar Ruinerwold verhuist, maar ook omdat wij al heellang van Drenthe genoten.

  Beantwoorden
 • 20 maart 2021 om 09:32
  Permalink

  Beste inwoners van Ruinerwold,
  Als ex inwoner gaat het mij aan het hart te zien hoe projectontwikkelaars met hun drang naar “groot-groter-grootst” het karakter van plattelandsdorpen om zeep helpen. Kijk naar Havelte waar door de bouw van drie monsterlijke flatgebouwen het natuurlijke aanzicht een flinke knauw heeft gekregen.
  Laat Ruinerwold dat niet overkomen, laat uw stem horen…

  Beantwoorden
 • 21 maart 2021 om 14:04
  Permalink

  Wij zijn het helemaal eens met bovenstaande over Blijdenstede. Wij juichen een appartementen toe maar niet dit plan: een hoogbouw van 16 meter meter met een allure uitstraling. Dit gebouw zal hoog boven de gebouwen in omtrek uitsteken en past, naar onze mening, helemaal niet in ons dorp. De omwonenden wordt het woonplezier en de privacy ontnomen en wij als inwoners worden moeten tegen dit enorme, met kunstriet bedekte gebouw, aankijken. Wij hadden al bezwaar tegen het voorontwerp gemaakt en kregen als antwoord van de gemeente: “Om dit te kunnen realiseren is een bepaald minimumaantal nodig om het rendabel te maken”, “om het te laten passen in het dorp is voor een puntdak gekozen, dat bij de boerderij vorm past bij de boerderijen aan Dijkhuizen”, “de dichte (?) singel aan zuidzijde zou het uitzicht naar de tuinen aan de Lienkamp tegenhouden”, “er is geen welstand van toepassing op deze locatie, dus materiaal gebruik en kleurstelling zijn vrij” Wij vinden deze argumenten niet erg overtuigend en vinden dat er wel andere oplossingen zijn. We gaan weer bezwaar maken tegen dit definitieve ontwerp.
  Iedereen, die vindt dat dit appartementencomplex er niet zou moeten komen zou bezwaar aan moeten tekenen (kan nog tot 2 april!)
  Ook kan je raadsleden uit Ruinerwold hierop aanspreken, er moet nog een bestemminswijziging worden doorgevoerd, dat gebeurt in de een raadsvergadering.
  Het mag niet zo zijn dat een projectontwikkelaar en een ambtenaar bepalen dat er hoogbouw in ons dorp gaat komen!
  Laten we Nijeveen als positief voorbeeld zien: ook daar zou hoogbouw aan de Dorpsstraat gerealiseerd worden maar door bezwaren van de omwonenden en veel weerstand van de inwoners is gekozen voor een lager gebouw, dat past in het dorp.
  Dus inwoners van Ruinerwold, laat van u horen als u dit geen goed plan vindt.

  Beantwoorden
  • 21 maart 2021 om 19:59
   Permalink

   Helemaal eens met bovenstaande dit gebouw past hier niet
   Er is behoefte aan woningen voor ouderen en jongeren en niet aan apertementen voor mensen uit het westen

   Beantwoorden
 • 22 maart 2021 om 11:38
  Permalink

  Dat er huisvesting moet moet komen voor oudere bewoners van Ruinerwold staat buiten kijf maar dat dit een gebouw moet zijn van 15 a16 meter hoog en een uitstraling waar de Ruinerwoldse bevolking heel septisch tegen overstaan midden in ons dorp met een uitstraling waar de meerderheid van ons dorp niet vrolijk van wordt hopelijk wordt er door de raadsleden en B en W eerst kritisch naar gekeken en rekening houd met de wensen van plaatselijke bevolking.

  Beantwoorden
 • 24 maart 2021 om 23:45
  Permalink

  kunstriet? is dat niet van plastic? vandaar dat er nog meer als 10 te koop zijn, tis een broeikas letterlijk en figuurlijk, geef me dan die klimwand maar een eindje verderop

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.