Nieuwe parkeerplaats bij Sultansmeer officieel geopend

Vandaag werd de nieuw ingerichte parkeerplaats bij het Sultansmeer geopend in bijzijn van leerlingen van basisschool De Wezeboom, interim WMD directeur Vivienne Frankot en wethouder Mark Turksma van gemeente De Wolden. De herinrichting was een samenwerking tussen WMD en gemeente de Wolden en werd uitgevoerd middels een plan van advies- en ingenieursbureau Atensus.

Sultansmeer is populair
WMD constateerde dat de vorige parkeerplaats bij het Sultansmeer niet voldeed aan de huidige wet- en regelgeving om het grondwater adequaat te beschermen. Drinkwaterbedrijf WMD gebruikt immers grondwater om drinkwater van te maken. Het grondwater moet daarom zo schoon mogelijk blijven; wat er niet in komt, hoeft WMD er ook niet uit te halen.

Samen met gemeente De Wolden zocht WMD naar een passende oplossing, omdat er veel gebruik wordt gemaakt van deze parkeerplaats. Het Sultansmeer is namelijk een zeer populaire visplek onder de leden van de Meppeler Hengelaarsvereniging. Ook maken veel lokale inwoners een dorpsommetje rondom het Sultansmeer, dat ook benoemd staat in de dorpsvisie. Bovendien is het Sultansmeer niet zomaar een ven, maar ook een cultuurhistorisch interessant gebied met veel natuurlijke waarde.
Daarom werd een gezamenlijk plan opgesteld met Adviesbureau Atensus. Dit plan is ingediend door Belangenvereniging Oosteinde bij de subsidieregeling Initiatiefrijk De Wolden. De subsidie werd toegewezen waarmee de Belangenvereniging Oosteinde samen met WMD de kosten voor hun rekening konden nemen.

Duurzame zuivering
Het plan werd uitgevoerd in verschillende fasen, met aandacht voor alle verschillende gebruikers én voor waarde en uitstraling voor de omgeving. Er werd gestart met de aanleg van de parkeerplaats in juli. De parkeerplaats kreeg een extra onderlaag, zodat het grondwater wordt beschermd voor ongewenste stoffen. Het regenwater en eventuele andere verontreinigende vloeistoffen worden opgevangen door deze laag en vervolgens afgevoerd naar een natuurlijk zuiveringssysteem. Dit is een innovatieve manier van zuiveren, die gebruik maakt van diverse natuurlijke zuiveringseffecten van o.a. steen en beplanting (een zogenaamd helofyten filter). Dit is een duurzame oplossing, die aansluit bij de groene ambities van gemeente De Wolden. Bij de parkeerplaats is een informatiebord van WMD geplaatst.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.