Nieuwjaarsconcert in De Karstenhoeve

De Markiezin van Drenthe presenteert: Voyage d’Hiver. De Franse Renaissance versie van een Winterreis Uitgevoerd door zanger Peter de Groot, contratenor en Michiel Niessen op luit & vihuela. Dit Nieuwjaarsconcert is op zondag 28 januari 2018. Aanvang 15:00 uur in De Karstenhoeve, Dr. Larijweg 21 in Ruinerwold.

Geïnspireerd op de beroemde Winterreise van Schubert brengt het duo een Renaissance Winterreis ten gehore. De Karstenhoeve met haar authentieke interieur en gebint biedt het perfecte decor voor dit bijzondere optreden.

In 1827 voltooide Franz Schubert zijn beroemde liederencyclus over een verliefde, maar afgewezen, jongeman die, al dolend door een bar winterlandschap, probeert daar overheen te komen, maar alles wat hij ziet herinnert hem aan zijn verdriet. Zijn depressie is zo diep dat de hele cyclus één zwartgallige reis wordt.

Zanger en Renaissance specialist Peter de Groot zag opmerkelijke inhoudelijke overeenkomsten met chansons uit de Renaissance en creëerde een kunstmatig geschapen cyclus van chansons voor zang en luit, die niet alleen een knipoog is naar een beroemd muziekwerk, maar tevens een reis door de verrassende, en voor velen onbekende, wereld van de zestiende-eeuwse muziek en poëzie. De Franse dichters van de renaissance trekken vaak dezelfde conclusie: Liefde maakt ongelukkig!

De muziek is van diverse niet met name genoemde Franse Renaissance componisten. De chansons zijn in 1579 bijeengegaard door de uitgever en componist Didier Le Blanc. De teksten zijn van Philippe Desportes (1547-1606) en Amadis Jamyn (1540-1593). Luitist Niessen speelt tussendoor solowerken van Nicolas Valet.
Ondanks deze tristesse staat de geestige zanger en performer Peter de Groot, leerling van de beroemde alt Aafje Heynis, bekend van o.a. het Egidius Kwartet en het Amsterdam Baroque Choir van Ton Koopman, garant voor een vermakelijke middag met mooie muziek in goed gezelschap en nodigen wij u uit voor een glaasje na afloop. Meer informatie op www.sinjekiel.nl/markiezin-van-drenthe/
Toegang € 15,-/ € 12,50 voor donateurs. Kaarten zijn per direct te reserveren via markiezinvandrenthe@gmail.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.