Notaris Stotijn geeft lezing aan Vrouwen van Nu

Notaris Stotijn heeft kantoor op drie locaties, het hoofdkantoor in De Wijk, sinds ongeveer 6 jaar in het oude gemeentehuis in Ruinerwold en sinds een half jaar in Ruinen. Helaas gaat de locatie in Ruinerwold binnenkort verdwijnen omdat het pand wordt omgebouwd naar woonappartementen. Mocht zich een nieuwe, geschikte locatie aandienen dan komt men graag terug naar Ruinerwold.

Bij veel belangrijke gebeurtenissen in ons leven komen we terecht bij een notaris, denk aan hypotheekakten, woningoverdrachten, algehele volmachten, bewindvoeringen, samenleefcontracten, testamenten en echtscheidingen. Notarius Stotijn informeert ons deze avond uitgebreid over testamenten en de algehele notariële volmacht, welke ook wel levenstestament genoemd wordt.

Testament
Als eerste maakt de notaris ons erop attent dat het verstandig is om testamenten die langer dan 10 jaar geleden zijn opgemaakt eens opnieuw te bekijken. Mogelijk zijn er veranderingen in de wet- en regelgeving of in de persoonlijke omstandigheden.
En als het er (nog) niet van gekomen is een testament op te maken dan heeft de wet daarin ook wel voorzien. In een huwelijk is de langstlevende partner de wettelijke erfgenaam.
Maar het is zeker verstandig om een testament op te stellen, op die manier is alles goed geregeld wanneer u overlijdt. Denk hierbij ook aan mogelijk langdurige zorg voor de langstlevende partner, wat voor invloed heeft dit op uw nalatenschap? Een eigen woning is vandaag de dag een flink bezit, hoe zit het met erfbelasting? Een gescheiden kind? Hoe zit dat met de ex-partner? Onterven? Kan dat? Een legaat schenken?
Op al deze vragen en nog veel andere heeft de notaris een antwoord en zal u hierin adviseren.

Algehele notariële volmacht of levenstestament
Natuurlijk is een testament essentieel. Maar minder aandacht aan wordt besteed, is hoe belangrijk het kan zijn, wanneer iemand bij uw leven, uw zaken kan regelen. Dat kan handig zijn als een partner veel of lang van huis is. U geeft dan iemand volmacht om namens u bepaalde zaken te regelen. Maar het kan ook zijn dat iemand wilsonbekwaam wordt, bijvoorbeeld door een herseninfarct, een ongeluk, dementie. Diegene is niet meer handelingsbekwaan en er moet iemand worden aangewezen om de zaken te regelen. Ook daarin heeft de wet voorzien en diegene komt dan onder bewind of curatele. Hiervoor gelden lange en formele procedures en er moet regelmatig verantwoording worden afgelegd bij de rechtbank.
Om deze vervelende situatie te voorkomen is het verstandig om tijdig een algehele volmacht (of levenstestament) op te stellen waarin u vooraf zelf bepaald wie uw zaken gaat regelen wanneer u dat zelf niet meer kunt. Deze volmacht betreft dan de zgn. rechtshandelingen (koop- of verkoop woning, auto, verzekeringen, belasting e.d.) maar kan worden uitgebreid met een volmacht voor immateriële zaken (afspraken maken met ziekenhuis, doktoren e.d)
Een algehele volmacht of levenstestament kan alleen worden opgemaakt wanneer u nog wilsbekwaam bent!

De voorzitter, Alida Rooze, bedankt dhr.. Stotijn voor zijn enthousiaste en duidelijke verhaal met een presentje en wenst een ieder wel thuis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.