Oorlogsjaren Ruinerwold in boekvorm

Voorverkoop boek te reserveren tot 1 februari bij Stichting Historie Ruinerwold
Op de begraafplaats Blijdenstein het monument en de graven van de zes bemanningsleden van het neergeschoten Engelse vliegtuig. Van één bemanningslid liggen de stoffelijke resten nog steeds in het weiland aan de Hardenweg waar de geallieerde Halifax is neergekomen. In het boek In de stilte van de nacht worden de getuigenverslagen, proces-verbaal, het vliegtuig, de bemanningsleden en ook door welke Duitse piloot het is neergeschoten.

Naast het monument van de geallieerde bemanningsleden het monument van de negen inwoners die zijn omgekomen door brokstukken neergestort vliegtuig of luchtgevecht of geliquideerd of ten gevolge van werkzaamheden aan de Atlantikwal in Frankrijk of bij bombardement in Duitsland of tijdens de zogenaamde dodenmars enkele dagen voor de bevrijding of nog steeds wordt vermist.

In de stilte van de nacht, een boek met verhalen, geschiedenis en feitelijkheden over de vijf oorlogsjaren in Ruinerwold. Verhalen van (oud) inwoners over hoe men de oorlog heeft beleefd, dikwijls als kind of jong volwassene, in de buurtschappen Broekhuizen, Oosterboer, Kraloo, Blijdenstein, Haakswold, Oude vaart, De Weide, Berghuizen, Weerwille, Buitenhuizerweg, Dijkhuizen, De Keuterhoek, Dijkmansweg en Oosteinde. Verhalen van 27 mensen die de dagelijkse werkelijkheid weergeven met al z’n spanningen en angsten.

Verhalen ook van evacuees uit Rotterdam, Scheveningen, Arnhem, Roermond, Schiedam, Darp en vele andere plaatsen (zie in de bijlage de namen en waar vandaan en waar en bij wie in Ruinerwold ondergebracht). Verhalen van waarom men weg moest uit de eigen veilige omgeving naar een dorp in Drenthe waar men nog nooit van had gehoord. Dikwijls ondergebracht in een vreemd gezin. Verhalen van opvang, geborgenheid en veiligheid. Maar ook met heimwee naar de eigen vertrouwde omgeving. Uiteraard niet alleen verhalen van (oud) inwoners en evacuees, maar ook verhalen en ervaringen van onderduikers, verzetsmensen, Nederlands-Indië en van Indiëgangers, Joodse onderduikers, koeriers, etenhalers en weergave drie dagboeken.

Verder o.a. hoofdstukken over de crisisjaren, de opkomst van het Nationaal Socialisme en de NSB In Ruinerwold, kerk en school, overval politiebureau In Meppel op kerstavond vanuit Ruinerwold, de razzia in februari 1945, de overval op het distributiebonnentransport aan de Boersteeg, de bevrijding, de rol van de stichting 1940-1945, het verzetsherdenkingskruis, de bevrijding, etc.

Een vijftal mensen kijken vele jaren na de oorlog terug op hun ervaringen, het boek wordt afgesloten met het hoofdstuk wanneer zul je pas echte vrijheid hebben. De voorverkoop van het boek IN DE STILTE VAN DE NACHT loop binnenkort af. Tot 1 februari is het boek van 460 pagina’s en 500 foto’s in kleur nog te reserveren voor € 20.-.
Reserveren: info@historieruinerwold.nl tel 0522 481884.