Open dag kruidenbedrijf Het Blauwe Huis

Kruidenbedrijf Het Blauwe Huis in Ruinerwold heeft op zaterdag 12 juni Open Huis met als thema: Geschiedenis, kruiden, muziek en mensen. Met intuïtie en van generatie op generatie doorgegeven ervaring en vakmanschap, heeft de mens in de loop der eeuwen uit wilde planten geneesmiddelen samengesteld.

Vroeger werden wilde kruiden door mensen in Drenthe verzameld om tot geneesmiddelen te worden verwerkt. Niet zonder gevolgen. De mensen werden soms vervolgd door de grondeigenaren maar de pillen werden gedraaid! Garry Wiersema deed wetenschappelijk onderzoek naar deze bijzondere historie.

Trees Boeke initieerde het biologisch-dynamische kruidenbedrijf Het Blauwe Huis te Ruinerwold. Haar dochter Jet kreeg een gave mee voor tekenen en creativiteit. Ze ging op reis en zag in Amerika ‘Sesamstraat’. Daarna creëerde ze naar voorbeeld van haar eigen kat de beroemde ‘Dikkie Dik’, de rode kater die speciaal voor kinderen allerlei heel spannende avonturen beleeft.

De muziekgeschiedenis kent veel stromingen. Klassiek vanuit de middeleeuwen natuurlijk, maar ook Jazz, Blues, Country en de vele via dans geïnspireerde muziekvormen als Wals, Salsa, Jazz, Tango, Jive en Rock and Roll spelen een belangrijke rol en beleven we nog dagelijks. Het Ousman orkest is een voorbeeld om dit alles swingend aan elkaar te spelen.

Een mooie dag op Het Blauwe Huis
Tijdens de open dag kunnen bezoekers kennismaken met alle aspecten van de biologisch-dynamische kruidenteelt, dus met de planten, het kweken, oogsten en verwerken tot onder meer theeën, sauzen, kruidenzout en oliën. Verder kunnen zij rondwandelen over het terrein van Het Blauwe Huis. Dit bestaat naast de prachtige assortimentstuin uit weilanden, een stukje bos, de teeltbedden en de drogerij. Verspreid over de dag is er op ieder heel uur een rondleiding. Er is informatie over de teelt van kruidenplanten in eigen tuin, balkon of in huis. Er zijn ook planten te koop.

Stichting Het Blauwe Huis. Dit jaar 25 jarig jubileum!
De open dag is een jaarlijks terugkerend evenement dat georganiseerd wordt door de stichting Het Blauwe Huis. Deze stichting beheert de grond en gebouwen van Het Blauwe Huis. De stichting beoogt deze grond vrij te maken voor de biologisch-dynamische kruidenteelt en haar tegen redelijke pacht in gebruik te geven aan BD-telers. Een groep betrokkenen helpt mee om de financiering te dragen. De stichting wil meer mensen interesseren voor deze “grondgedachte”. In de aanwezige informatiestand wordt hierover uitleg gegeven.

Zoals elk jaar zijn er op de open dag ‘Thema gebonden’ culturele evenementen, dit jaar:

Garry Wiersema
Geeft om 11.00 en om 14.00 uur een lezing “Van kruidenzoekers naar pillendraaiers”. Spannende en interessante aspecten van het verkrijgen en het verwerken van kruiden tot geneesmiddelen in Drenthe. Aansluitend gaat u zien hoe we hier tegenwoordig mee om gaan.

Jet Boeke
De rode kater is weer in de tuin! Jet Boeke gaat om 13.00 en 15.00 uur een live verhaal van Dikkie Dik vertellen. Met een simpele pennenstreek komt het dier tot leven en beleeft weer spannende avonturen voor kinderen. Dikkie Dik boeken zijn tevens door de auteur gesigneerd te koop in de ‘Dikkie Dik’ kraam.

Ousman band
Een spetterend optreden, kleurrijk, swingend en met veel stijlen in de Blauwe Huis tuin (als het weer het toelaat) of anders onder dak bij Het Blauwe Huis Café. Vanaf 14.00 tot 16.00 uur zijn ze er. Kom, geniet en dans mee!

De toegang tot de open dag en alle evenementen is gratis.

Programma 12 juni 2016
* 11.00 uur Lezing Garry Wiersema “Van kruidenzoekers naar pillendraaiers”.
* Rondleidingen bedrijf. Vanaf 11.00 tot 15.00 uur ieder heel uur.
*13.00 uur Voorstelling Dikkie Dik, een spannend avontuur voor kinderen.
* 14.00 uur Lezing Garry Wiersema “Van kruidenzoekers naar pillendraaiers”.
*15.00 uur Voorstelling Dikkie Dik, een spannend avontuur voor kinderen.
* Vanaf 13.30 uur in de tuin de “Ousman” band!

* er is gelegenheid om planten en producten van Het Blauwe Huis te kopen
* er is een Blauwe Huis theeschenkerij
* verder kramen met koffie, taart, koek, frisdranken en eenvoudige lunchgerechten

Het Blauwe Huis, Buitenhuizerweg 19, Ruinerwold (Drenthe), tel. 0522 481827.
Het Blauwe Huis is ook bereikbaar met de NS zonetaxi vanaf station Meppel.Eén gedachte over “Open dag kruidenbedrijf Het Blauwe Huis

  • 16 april 2018 om 17:16
    Permalink

    Ik heb een nieuw emailadres. Wwilt u a.u.b. het oude (j.m.kraan@upcmail.nl) verwijderen? Bedankt en tot 1w juni, Hanna Kraan

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.