Paashaas en Paasvuur bij Karstenhoeve eerste Paasdag

Het blijft een raar fenomeen: een haas die eieren verstopt, waar komt dat gebruik toch vandaan? Het verhaal van de paashaas vind zijn oorsprong bij Germanen. Deze hielden er diverse mythes op na, waaronder verhalen omtrent de Godin Ostara. Eén van deze verhalen vertelt hoe een klein meisje een gewond vogeltje vond.

Ze bad tot Ostara om hulp, die gauw kwam toegesneld. Ze zag dat het vogeltje er heel slecht aan toe was en veranderde het in een haas. Aan het meisje vertelde ze dat de haas voortaan één keer per jaar terug zou komen om gekleurde eieren te leggen.

Ook dit jaar komt de paashaas zijn eieren weer verstoppen bij de Karstenhoeve. Kinderen uit de basisschool leeftijd mogen ze komen opzoeken rond het museum. Zou er dit jaar ook weer een gouden ei tussen zitten? Eerste Paasdag om 11.30 uur gaan we gezamenlijk beginnen en de jongste kinderen krijgen een voorsprongetje. De toegang is gratis.

Nog zo’n traditie met heidense wortels, het paasvuur, vindt diezelfde avond plaats. Ook het paasvuur is oorspronkelijk ontstaan als eerbetoon en offerplaats voor de Godin Ostara. ’s avonds om 20.30 uur wordt deze aangestoken op het land achter de museumboerderij. Het lijkt wel of dit jaar iedereen massaal aan het snoeien is geslagen en het hout naar de paasbult heeft gebracht.

Deze groeide de laatste weken dan ook gestaag uit naar een formidabele bult. Niet alleen wordt door het vuur de demonen verdreven, het is ook een mooi schouwspel en een gezellig gebeuren.
Museumboerderij De Karstenhoeve, dr. Larijweg 21, Ruinerwold.
Voor info: 0522-481447 of info@karstenhoeve.nl