Perenpluk Ruinerwold – zaterdag 4 oktober 2014

Perenpluk 2014AMeer dan ooit wordt de eerste zaterdag van oktober aan de Dokter Larijweg één groot perenfeest. Naast de Boeldag bij museumboerderij De Karstenhoeve en de traditionele perenpluk worden er tal van activiteiten georganiseerd. Na de wegverharding zijn er in 1926 perenbomen geplant aan de Dokter Larijweg. De vruchten werden in de beginjaren door gemeentearbeiders geplukt en door de gemeente verkocht. Toen het plukken te duur werd ging de gemeente er toe over de peren per perceel op stam te verkopen. Tot op de dag van vandaag gebeurd dit, inmiddels onder de verantwoordelijkheid van ‘museumboerderij de Karstenhoeve’. Bij opbod worden de bomen per stuk of per kavel aan de hoogste bieder verkocht.

Het is een komen en gaan van auto’s met aanhangwagentjes en ladders. De koper heeft tot middagnacht om de boom kaal te plukken. Daarna zijn de bomen algemeen goed en mag iedereen de overgebleven peren meenemen. Om deze unieke perenveiling meer cachet te geven, worden er sinds 2013 verschillende activiteiten rondom het thema ‘Peer’ georganiseerd, om enkele te noemen:

De hoogstambrigade en Pomologenvereniging geven informatie over de verschillende perenrassen die aan de Dokter Larijweg staan. En dat zijn er heel veel!
Plaatselijke kunstschilders exposeren hun werk en bieden de mogelijkheid zelf het penseel ter hand te nemen en een mooie aquarel te fabriceren; het peerschilderen.

Ook bij het peerschikken kan groot en klein zelf aan de slag. Met een beetje hulp en de aanwezige materialen heeft u, voor u het weet, een fantastisch herfststukje waarin natuurlijk peren zijn verwerkt. Voor de peer(den)liefhebber is er een heuse beurs waarbij hij of zij peerdenspullen kan

kopen en verkopen.

En overal, in tuinen en op opritten staan standhouders met een divers aanbod aan brocante, leuke en lekkere producten en nog veel meer.

Er zijn de wedstrijden:

– Peer fotograferen: een afdruk op formaat 30x40cm, mat. VÒÒR 19 september as. inleveren bij het Toeristisch InformatiePunt, Dokter Larijweg 22, 7961 NL te Ruinerwold

– Gebakken Peren; een wedstrijd voor de kook en bakliefhebbers onder ons, om iets met peren te bakken. De creaties dienen op 4 oktober voor 12.00 uur ingeleverd te zijn bij museumboerderij De Karstenhoeve, dokter Larijweg 21 , Ruinerwold

– Peerschillen: wie schilt de meeste peren in een korte tijd?

– Peerolympics: wedstrijd in spelvorm voor de kinderen.

Natuurlijk zijn er prijzen te winnen en zal een deskundige jury zich buigen over de naar wij hopen, vele mooie en lekkere inzendingen. Het mooist is het om op de fiets langs de verschillende clusters te gaan maar er wordt ook voor vervoer gezorgd. De familiefiets of de huifkar brengt u terug naar de plek waar uw auto geparkeerd staat. Het evenement vindt plaats bij elke weersgesteldheid: de stands staan bij mooi weer op de opritten van de veelal prachtige boerderijen, bij regen zullen zij in de kapschuren of op de deel ingericht worden.

Iedereen is welkom om een of meerdere perenbomen te kopen, mee te doen aan de wedstrijden en om te genieten van de vele attracties langs de Dokter Larijweg in ons mooie Ruinerwold. Voor een overzicht van het gehele evenement kunt u kijken op facebook pagina: perenpluk.ruinerwold en de website Ruinerwold.info. Daarnaast zijn de medewerkers van het

Toeristisch InformatiePunt (tel 0522-482255) altijd bereid uw vragen telefonisch te beantwoorden.

Voor een videoimpressie van de Perenpluk van vorig jaar kijk op Youtube Perenpluk Ruinerwold 2013.

Perenpluk te Ruinerwold zaterdag 4 oktober 2014
9.00 uur Start verkoop per opbod van de perenbomen Dokter Larijweg 1

11.00 – 16.00 uur Peerdenbeurs en stands langs de hele weg

tot 12.00 uur inleveren baksels wedstrijd Gebakken Peren bij museumboerderij de Karstenhoeve, Dr. Larijweg 21

24.00 uur Einde plukactiviteiten; de bomen zijn vanaf nu door iedereen leeg te plukken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.