Populairste peren voor in de keuken

20130501-174236.jpg

De Conference-peer, de Doyonnépeer en de roodblozende Sweet Sensation zijn zeer geliefd in de creatieve keuken van vandaag. Peren kunnen in vele gerechten zowel in een verse salade als in een warme of koude bereiding van een heerlijke maaltijd of verfijnd dessert.

Peren kunnen in vele gerechten zowel in een verse salade als in een warme of koude bereiding van een heerlijke maaltijd of verfijnd dessert. De mogelijkheden zijn eindeloos. Stel je dan eens voor waarmee je zo’n peer zou kunnen combineren.

Populaire peren om te combineren
Beurré Hardy (vers)
Brederode (koken)
Conference (vers + koken)
Doyenné de Comice (vers)
Durondeau (koken)
Gieser Wildeman (koken)
Sweet Sensation (vers + koken)
Triomph de Vienne (koken)

Men neme een peer
Handperen kun je puur natuur eten. Je hoeft ze niet eens te schillen. In de schil zitten namelijk veel gezonde voedingsvezels. Maar ook als je met zo’n malse vrucht eens iets anders wil proberen, maak je in een handomdraai een verrassend nagerecht, vruchten- gebak of hoofdgerecht. Met wat kwark, romige kaas of zure room doet een stukje peer het altijd goed.

Warm aanbevolen
Stoofperen zijn een ander verhaal. Die kun je niet rauw eten, daarvoor zijn ze te hard en te droog. Na het schillen dien je deze eerst te stoven, te koken of te bakken. Pas dan geven deze maaltijdperen hun volle smaak en voedingswaarde prijs. Afhankelijk van het recept laat je ze garen in een kruidige witte of rode wijn, dan wel een zoete honing of siroop. De peren zachtjes laten sudderen in een pan met boter kan natuurlijk ook. Een gesuikerd roomsausje met een toets van citroenrasp maakt ze helemaal af. De Gieser Wildeman wordt veel gebruikt in warme bereidingen, maar ook de Brederode en de Durondeau zijn uiterst geschikte keukenperen.

Gebakken peren
De uitdrukking ‘met de gebakken peren zitten’ betekent letterlijk dat er heerlijk is gekookt, maar dat de gasten verstek laten gaan. Want ook in vroeger tijden was een warm of koud geserveerde peer altijd een ware delicatesse. Vandaar dat er zo veel recepten bestaan voor culinaire gerechten met peer.

Tijdschriften en televisiekoks vertellen er vaak over, en ook kookboeken en het internet bieden volop inspiratie. Peren gaan niet alleen perfect samen met vlees, vis, wild en gevogelte, maar zijn ook heerlijk in een toetje met roomijs, chocolade, koffie, karamel en nog veel meer. Probeer maar eens met zo’n typische dessert- peer als de Triomphe de Vienne of de Beurré Hardy. Daar zul je beslist niet mee blijven zitten.

Wereldpeer uit eigen streken
De Conference-peer is zonder twijfel de meest veelzijdige peer ter wereld. Uit de hand hapt hij heerlijk weg en voor de keuken is hij stevig genoeg. Een klokhuis met pitjes heeft hij niet
en zijn fijne smaak wordt algemeen gewaardeerd. Echt, al was het de eerste peer die je ooit proefde of al was je de voorzitter van de British National Pear Conference, waar deze wereldpeer zijn naam aan te danken heeft, deze vrucht verenigt het beste van 3.000 jaar veredeling. En wat nog mooier is: de lekkerste Conference-peren worden in onze eigen streken geteeld.

Meer weten over peren?
Bezoek de website voor speciale recepten, voedingsinformatie, bijzondere weetjes en verrassend leuke links: www.conference-peer.nl. Like de Conference-peer op Facebook: http://www.facebook.com/ConferencePeren Bron en foto: MC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.