RHV haalt bekende sportjournalist naar Ruinerwold

Ondernemers in de rij voor Johan Derksen
IMG_7996AJohan Derksen trekt nog steeds volle zalen dat bleek donderdagavond in Ruinerwold, waar de bekende sportjournalist aanwezig was op uitnodiging van de Ruinerwoldse Handelsvereniging. Voor de deuren om 19.30 uur open gingen had zich al een flinke menigte verzameld op de stoep bij uitgaanscentrum de Klok. Allemaal klaar om naar zijn ongezouten mening luisteren. Op voorhand al geslaagd zou je zeggen, want Derksen neemt zelden een blad voor de mond. Bij de een geliefd, door een ander verguisd. Een tussenweg is er niet.

Derksen is namelijk in het echt net zoals op tv, als hij aan tafel zit bij het voetbalprogramma Voetbal International van RTL 7. Derksen: ‘Er zijn in het voetbal teveel jaknikkers. Evenals jonge overbetaalde snotneuzen vol behangen met gouden ringen, een koptelefoon en petje op, en die van gekkigheid niet meer weten wat ze met hun geld moeten doen. Voetballers die allemaal mediatraining hebben gehad, en dus niets zeggen. Daar heeft van Gaal wel voor gezorgd. (de Paardelul). En wij doen er zelf aan mee door het te laten gebeuren’. Het voetbal is er niet leuker op geworden zo is zijn mening. In de 38 jaar dat hij aan het hoofd stond van het blad Voetbal International is er veel veranderd. ‘Vroeger schoof je aan bij de keukentafel met Cruyff, Van Hanegem of Suurbier. Je kende hun vrouwen en kinderen. Tegenwoordig hebben ze allemaal een geheim nummer en een zakenwaarnemer. Als je een verhaal over ze schrijft moeten zes personen het eerst lezen, wat blijft er dan nog van over’. Derksen kreeg er keer op keer de lachers mee op de hand. Zeker als de onderlinge verstandhoudingen bij het TV programma VI uit de doeken wordt gedaan. ‘Wilfred Genee is een ijdeltuit die zijn haar verft en altijd twee minuten tevoren met hoge snelheid komt aanscheuren in zijn auto omdat ie thuis eerst zijn kinderen nog naar bed moet brengen. Van der Gijp is vaak depressief, maar dan neemt ie zo’n pilletje en dan kan ie anderhalf uur voluit gaan, en lacht dan het hardst om zijn eigen grappen. Jan Boskamp is een knuffelbeer, die bij elk tankstation onderweg een vette bami schijf koopt en in de tv studio al boeren en scheten latend aan tafel plaats neemt. Hans Kraay is de dorpsidioot die altijd domme dingen roept. Wim Kieft is een cocaïne snuiver, die als hij moet niezen gelijk voor tweeduizend euro aan poeder de tafel opblaast’. Derksen krijgt er de zaal in no time mee plat.

Aangever/interviewer Jan Medendorp Van RTV Oost zorgt er voor dat het gesprek soepel blijft verlopen. Zo vertelt hij over de oud voetballers Gijp en Kieft waarvan al biografieën verschenen waarvan er al vele duizenden over de toonbank gingen. ‘De gewone man die nooit een boek leest aan het lezen te krijgen dat is mijn doel. En dat gaat bijzonder goed. Als ik zo’n boekje toon op tv dan zijn er de andere dag gelijk dertig duizend van verkocht’. Geld verdienen het gaat hem gemakkelijk af. Een stratemaker moet er hard voor werken, maar bij mij wordt voor een uurtje lullen een riant bedrag overgemaakt. Schaf de Balkenende norm maar af’.
IMG_7987A

Dat Derksen nog enige affiniteit heeft met Drenthe en deze regio in het bijzonder blijkt. Zijn dienstplicht vervulde hij in Steenwijk. Midden jaren zeventig was hij bijna aangesteld als hoofdredacteur bij Boom Uitgevers, ware het niet dat hij niet van plan was zijn lange haren af te knippen , zoals het verzoek was van directeur Boom. En het daarom niet doorging uiteindelijk. Muziek werkt als antigif op het voetbal zo vertelt hij. Hij trok jarenlang op met blueslegende Harrie Muskee. Volgend jaar als het vijf jaar geleden is dat Muskee overleden is komt er in zijn woonplaats Grolloo een groot festival met grote namen. Niet geheel toevallig heeft Derksen in dat zelfde dorp ook een huis. Ook de aanschafprijs wordt terloops genoemd. 157.000 euro heeft hij ervoor betaald zo wil hij wel kwijt. Ook over Yolanthe en Wesley steekt hij zijn mening niet onder stoelen of banken. ‘Was ze ook op die tuinkabouter uit Utrecht gevallen als ie stratemaker was geweest. Nadat ze eerst een volkszanger uit Volendam heeft afgewerkt. Denk het niet! Gold Digger’. Na de pauze was er voor de bezoekers de gelegenheid om vragen te stellen aan Derksen. Dit leverde fraaie en hilarische conversaties op. Zeker als blijkt dat zowel burgemeester de Groot als VVR voorzitter Saskia Boverhof worden ontwaart in het publiek door aangever Jan Medendorp. Een vrouw met verstand van voetvalzaken hoe zit dat! Derksen mag met scherp schieten, en dat levert een aantal lachsalvo’s op.

Al met al een bijzonder geslaagde avond boordevol met voetbal anekdotes. En ook al was er niet gelijk een link te leggen tussen een avondje lullen over voetbal en ondernemen zoals een aanwezige bezoeker opmerkte, leuk en vermakelijk was het zeker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.