Zondag was het de laatste dag van de zaalcompetitie voor de 1ste klasse A. Een competitie waar zondag allerlei beslissingen zouden gaan vallen, zowel voor de bovenste 3 ploegen, Rigtersbleek, AKC en KIOS als voor de onderste 3 ploegen SIOS, Duko en ZKC ’19. Voor het totale beeld eerst nog even de stand voorafgaand aan de laatste speelronde:

5. NKC ’51 13 pt
6. ZKC ’19 7 pt
7. DUKO 6 pt
8. SIOS 5 pt

Het zijn alleen VDW en NKC ’51 die officieel nergens meer om spelen. Zij zullen alleen aan hun sportieve plicht moeten doen tegen de onderste 2 teams. Zaterdagavond wist NKC te winnen van DUKO, de andere wedstrijden waren AKC tegen ZKC en VDW tegen SIOS. KIOS moest eerst zijn eigen wedstrijd winnen om nog enigszins kans te maken op de titel, maar dan is het nog afhankelijk van het resultaat tussen AKC en ZKC ’19.

Afijn, eerst de wedstrijd. De belangen zijn duidelijk, de druk is enorm bij Rigtersbleek, dit komt mede doordat zij in de vorige speelronde de kans om het kampioenschap al verprutsten tegen AVO (18-17 verloren) en ambiance in de sporthal in Enschede was fantastisch. Veel publiek uit zowel Enschede als uit Ruunerwold.

Het was Rigtersbleek dat gelijk liet zien geleerd te hebben van vorig weekend en dat is een wedstrijd openen. En hoe openen. De rood-witten schoten met scherp en al snel keek KIOS tegen een 4-0 achterstand aan. KIOS had in deze periode ook niet veel kansen gecreeerd en liet zich wat overrompelen. Maar na 5 minuten korfbal beet KIOS voor het eerst van zich af met een score van Jurgen Lucas. Rigtersbleek anticipeerde en zorgde dat de marge weer 4 werd.
Stukje bij beetje begon KIOS wat van de ruime marge af te knabbelen en knokte zich meer en meer in de wedstrijd. De aanvallen werden wat beter opgezegd, de rebound was verzorgder en het schieten was meer doelgerichter dan in het begin van deze wedstrijd. Via scores van o.a. Janita Zantinge, weer Jurgen Lucas en Martijn Ziel was de stand na 25 minuten korfballen via, 5-3, 7-5, 9-7, uiteindelijk 10-8 nog steeds in het voordeel van de thuisploeg. KIOS probeerde de wedstrijd te kantelen door wat aggresiever te gaan spelen. Dit lukte bijna, maar op 10-9 kon het net niet hard genoeg doordrukken. Rigtersbleek pareerde en nam zelf weer wat afstand wat voor een ruststand zorgde van 12-9.

Na de rust zocht KIOS gelijk de aansluiting om direct de druk weer op te voeren. Dit lukte, want het opende direct, 12-10. Rigtersbleek liet zich niet van de wijs brengen en hield de touwtjes in handen en imponeerde zowaar het kon de scheidsrechter om de beslissingen te laten forceren. Via 13-11 en 14-12 leed het de dans nog steeds. Na deze tussenstand brak er een sterk moment aan voor KIOS. Het werd dominanter, had Rigtersbleek vooral in 1 vak goed onder controle en dit zorgde voor meer druk. Ook het mooie element ‘ tijd’ werd steeds belangrijker en daar had vooral de thuisploeg wel wat moeite mee. KIOS kwam voor het eerst langszij op 15-15. Dit bleef gelijk tot aan 16-16, want toen pakte KIOS, na een hele wedstrijd achter te hebben gestaan, een kwartier voor tijd brutaal de voorsprong en breidde dit zelfs uit naar 16-18. Een lichte paniek toestand brak aan bij Rigtersbleek en ook het publiek werd wat kalm. Maar Rigtersbleek liet toch zien dat het niet voor niets de koploper was en rechtte zijn rug. Het trok de stand weer gelijk en nam vervolgens weer de voorsprong, 19-18. Er waren nog 8 minuten te spelen toen de stand op 20-18 stond. Rigtersbleek leek de wedstrijd naar zich toe te hebben getrokken en was begonnen met dit zakelijk uit te gaan spelen.
Althans dat probeerden ze en verslikte zich daarin. Omdat het tempo bij hun eruit was, was de aggresiviteit van De Spekbraanders nog beter te merken en KIOS kwam via 20-19 weer op gelijke hoogte, 20-20.
De laatste 4 minuten braken aan. De spanning steeg, de wedstrijd liep naar zijn ultieme climax en vele supporters hadden na de wedstrijd kortere nagels dan bij aanvang. Rigtersbleek had moeite, met zichzelf om zich weer in de wedstrijd te knokken, en met KIOS dat overheerste. 3 minuten voor tijd was het Martijn Ziel dat KIOS weer op voorsprong zette, 20-21. Rigtersbleek probeerde, forceerde en schoot alles wat het kon om niet weer een kampoenswedstrijd te verliezen. Maar het lukte niet en dit was mede te danken aan ‘super’ verdediger Frank Wagter. Hij moest de laatste minuut volle bak 1 tegen 1 verdedigen, want de puntspeler schoot alles, maakte acties, maar scoorde niet. En met nog 17 seconden op de klok pakte Frank Wagter zelf de rebound en wist KIOS dat het gewonnen had.

Een ontzette tegenstander, een uitbundige ploeg uit Ruinerwold en emotioneerde supporters aan beide kanten was het beeld na de wedstrijd.

Maar toen brak het wachten aan. Het wachten op de uitslag van AKC tegen ZKC ’19. De wedstrijd werd een uur later gespeeld dan de wedstrijd in Enschede, maar het mocht niet baten voor De Spekbraanders. AKC won en was zoals het spreekwoord klinkt: De lachende derde. Eigenlijk niet de lachende derde, maar de lachende tweede.

Scores voor KIOS: Jurgen Lucas 6x, Janita Zantinge 5x, Martijn Ziel 3x, Judith Nijdam, Luco Zantinge en Miriam Schra allen 2x en Frank Wagter 1x