Rode kaarten en chaos. Maar drie punten voor Ruinerwold.

Wie de vorige editie in Nieuwleusen heeft bijgewoond, had al ingecalculeerd dat het vanmiddag weleens een fel potje kon worden. En jawel, het werd een enerverende middag.

De energie werd er door hoofdtrainer Johnny Wassenaar goed ingebracht voor de wedstrijd, wat zich loonde in de eerste veertig minuten. Ruinerwold kwam voortdurend gevaarlijk door over de zijkanten en na 13 minuten stond het 1-0. Een voorzet van Chiel Kooiker werd bij de tweede paal fraai binnengeschoten door Jurrian Nijmeijer.

USV had weliswaar evenveel balbezit als Ruinerwold, maar creëerde geen kansen. Ruinerwold kwam dan ook terecht op een 2-0 voorsprong in de 37e minuut. Stijn Smid steekte Jurrian Nijmeijer slim weg, die opnieuw de rust bewaarde en zijn tweede van de middag binnenschoof. Ruinerwold op rozen. Sterker nog, een paar minuten later stond USV met tien wegens natrappen van Bas Chierandjoe.

Dan denk je: over en uit, inpakken en wegwezen, even uitspelen en de kantine in. Maar een paar minuten later kon ook Kevin Loof inrukken. Terwijl scheidsrechter Bergstra met de rug naar een opstootje tussen Loof en een USV-verdediger staat, hoort hij er geschreeuw vandaan komen. Vervolgens geeft Bergstra Loof zijn tweede gele kaart, terwijl de leidsman he-le-maal niks heeft kunnen zien. Gelukkig stond Reinout Stevens, eerder in de ochtend doelpuntenmaker maar ook resoluut naar de kleedkamer gestuurd door scheidsrechter Daniël, klaar met enkele begripvolle woorden voor Loof.

Nogal bijzonder dus. En weer tien tegen tien. Tot overmaat van ramp voor Ruinerwold maakte USV nog vlak voor rust de 2-1. Dennis van der Veen schoot een afvallende bal binnen, nadat Ruinerwold-doelman Jemson Belixe binnen de vijf meter wordt gehinderd. Een dubieuze treffer, die USV weer springlevend maakte. Nog voor rust probeerde USV een gelijkmaker te forceren, maar met een 2-1 ruststand werd een kalmerend bakje thee gedronken.

In de tweede helft overheerste het vechtvoetbal. Het veld was door de regenval ook hobbelig en zwaar, wat voetballen en opbouwen simpelweg lastig maakte. Ruinerwold legde er heel veel energie in en USV kon niet doordrukken richting de gelijkmaker. Continu zat Ruinerwold er kort op, in het bijzonder maatje 47 van centrale verdediger Richard ‘Roepe’ van den Berg.

De tijd tikte weg en USV oogde wat wanhopig door het gebrek aan stootkracht in de voorhoede. Na 93 lange minuten strijd, 9 kaarten en de gewaardeerde steun van SC Rouveen, floot Bergstra voor het eindsignaal. Een hele goede middag voor Ruinerwold, dat tegelijkertijd concurrenten Olyphia en Stânfries gelijk zag spelen.

Komende zondag speelt Ruinerwold bij Sportclub Makkinga, dat verrassend won van Havelte. Tot dan!