Ruinerwold blikt terug op doelpuntrijke eerste oefen- en bekerweek

Na een geslaagde en goed georganiseerde Kick-off, was het dinsdag 29 augustus om 20.00 uur tijd voor het eerste oefenduel van het seizoen. De mannen uit Balkbrug kwamen op bezoek. Met mogelijk nog licht chagrijn jegens Ruinerwold – hoewel de sportieve ploeg van Johan Splinter daar niks van liet merken – aangezien Balkbrug in de laatste wedstrijd van vorig seizoen degradeerde tegen Ruinerwold.

Tegen Balkbrug werd er niet gevoetbald voordat er eerst een indrukwekkende minuut stilte werd gehouden wegens het trieste overlijden van Freddie Bult en Roel van der Linde. Beide mannen hebben veel voor de club betekend en worden gemist.

Ruinerwold begon voetballend sterk en kwam na twaalf minuten op voorsprong via Wietse Wagenaar. Hoewel Ruinerwold de score wel had mogen uitbreiden, werd er met een minimale voorsprong een bak thee gedronken. In de tweede helft bleef Ruinerwold de betere ploeg, maar duurde het even voordat het net werd gevonden. Twintig minuten voor tijd scoorde spits (carrièreswitch) Marnix Brand de 2-0. En twee minuten later bepaalde hij ook de eindstand met zijn tweede treffer 3-0. Een prima start op een heerlijke (na)zomeravond en fantastisch veld.

Eddy & De Slag Om Scheerwolde
Maar toen werd het zondag 3 september, en ging het er echt om: het bekerduel in Scheerwolde. Want jaren, vele jaren – sterker nog: decennia lang – lag de strijdbijl begraven. Diep in de grond, ver weg in de doofpot. Maar de KVNB, alsof ze het erom doen, besloot via de bekerindeling de oude wond weer open te rijten. Natuurlijk weten we allemaal precies waar het hier om gaat: de uitwedstrijd van Eddy de Wit met Het Derde in de jaren ’90 in Scheerwolde. Toen een mooie zondagochtend veranderde in een veldslag.

Eddy reisde onder leiding van leiders Bert Wobben en Arnold Tuin met zijn bondgenootschap af naar het normaliter zo vredige Scheerwolde. Eddy, graag spelend als hangend linksbuiten, en zijn mede-raspaardjes waren van plan in Scheerwolde het gebruikelijke wekelijkse totaalvoetbal op de mat te leggen, maar werden vanaf minuut één vogelvrij verklaard door de scheidsrechter. Vele overtredingen en wantoestanden verder, kwamen Wobben en Tuin na de wedstrijd tot een rigoureus besluit: géén kantinebezoek, de auto in.

Eddy werd zodoende zondag, met pupillen zo groot als rijksdaalders, onder kalmerende leiding van Lard Gol en Martijn Hut door de poorten van het sportpark in Scheerwolde begeleid. Eenmaal op de plek des onheils aangekomen kwam Eddy tot een groots humaan gebaar: hij besloot zijn temperament onder controle te houden en deze te verruilen voor een diplomatieke insteek. En zowaar: in de bestuurskamer toonde Scheerwolde begrip en berouw voor deze zwarte bladzijde in de voetbalgeschiedenis. De scheidsrechter van destijds bleek nog steeds te fluiten – een klein smetje voor Eddy – maar de Koude Oorlog met Scheerwolde kwam zo tot een lang uitgesteld, maar vredig einde.

En zo ontstond dus groen licht voor een sportieve wedstrijd, waarin Ruinerwold logischerwijze het initiatief nam. Scheerwolde probeerde de huid duur te verkopen, maar in de zestiende minuut was linksback Henk-Lasse Emmink alert voor het doel en opende daarmee de score. De eerste treffer van Henk-Lasse in het eerste, altijd een mooi moment. Na de openingstreffer volgden doelpunten van Sem Hogenhorst en Marnix Brand, waardoor Ruinerwold met een comfortabele 0-3 tussenstand mocht rusten.

In de tweede helft werd het al snel 0-4, via een beheerste penalty van Bert de Boer. Met doelpunten in de 65e, 70e en 85e minuut tekende Marnix Brand even een hattrick op en maakte er daarmee 0-7 van. Weer een goede dag voor de laatbloeiende nieuwbakken spits. Ook het vermelden waard: het officiële vlagdebuut van Henk Boland. Tegen Balkbrug werden zijn fluitcapaciteiten nog benut, maar tegen Scheerwolde was het dan zover en maakte Henk een prima debuut.

Voor nu staat er voor volgende week op het programma:
– Dinsdagavond om 20.00 uur oefenwedstrijd in Nijeveen tegen SVN’69.
– Weekend vrij i.v.m. Ruinerwolds feest.
Tot dinsdag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.