Ruinerwold en Koekangerveld energieneutraal

De belangenverenigingen van Ruinerwold en Koekangerveld willen dat beide Drentse dorpen binnen tien jaar energieneutraal zijn. De stichting Samen Energie Neutraal (SEN), waarvan onder meer B+O Architectuur deel uit maakt, geeft ondersteuning en advies.

De verenigingen van dorpsbelangen gaan in januari 2014 tijdens informatieavonden met de inwoners in gesprek. Ze willen samen met hun bespreken hoe de dorpen zelf bestaande woningen en overige gebouwen kunnen aanpassen en welke investeringen hiervoor nodig zijn.

Stichting SEN
Dit sluit aan bij het streven van de stichting SEN, om wijken en hele dorpen in het noorden van het land geheel energieneutraal te maken. zonder dat de woonlasten stijgen. De stichting is in augustus 2013 opgericht en is een samenwerking van B+O Architectuur en Interieur, bureau Decide en Hedzer van Houten, voormalig directeur-bestuurder van de woningcorporsatie Woonconcept in Meppel.

Volgens SEN lukt het zelden om elk huis afzonderlijk energieneutraal te maken, maar kan in onderlinge samenwerking dit doel wel worden bereikt. De stichting onderzoekt eerst de wensen van de bewoners en neemt deze als uitgangspunt. Ook gaat SEN ook in overleg met de woningcorporaties.

Aan de hand van een paar dorpen in elk van de drie noordelijke provincies wil SEN laten zien dat haar aanpak werkt. Ruinerwold en Koekangerveld zijn de eerste twee dorpen waarin verdere stappen worden genomen.

Extra schil
B+O Architectuur en Interieur heeft naar eigen zeggen diverse methodieken ontwikkeld om naoorlogse huizen goed te isoleren. Eén van die methoden houdt in dat aan de buitenkant van het huis een extra schil wordt aangebracht. “Daarmee brengen we het energiegebruik van een huis terug tot een niveau waarop de bewoners zelf de benodigde energie kunnen produceren met zonnepanelen op het dak of in de buurt”, aldus architect Pieter Brink.

Decice – dat is verbonden met de afdeling sociologie van de Rijksuniversiteit Groningen – stelt dat politiek en woningcorporaties te weinig beseffen dat het de burgers zijn die leefbaarheid produceren. “Die eerste twee moeten alleen de condities creëren waaronder bewoners dit zelf samen kunnen doen”, zegt wetenschappelijk directeur professor Frans Stokman. “Alleen dan krijg je goede samenwerking tussen de burgers onderling en met de politiek en de woningcorporaties.”

Investeringen en woonlasten
SEN streeft na dat twintig procent van de energiebesparing ten goede komt aan de bewoners, zodat hun woonlasten nu en in de toekomst naar beneden gaan. De resterende tachtig procent wordt gebruikt om de investeringen te betalen. De idee is dat zo onder meer iedereen er economisch op vooruit gaat en meer sociale samenhang in wijken wordt gecreëerd. “Afbreken van de woning en een nieuwe woning bouwen is twee keer zo duur als onze aanpak”, stelt Van Houten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.