Ruinerwold loopt warm voor Energie Neutraal!

1DM35815 (800x560)Dorpsbelangen is blij verrast met grootte opkomst van inwoners. Het bestuur van Dorpsbelangen Ruinerwold/Berghuizen en de Stichting SEN waren woensdagavond blij verrast met de grote opkomst van de inwoners, naar aanleiding van de oproep om te kijken of Ruinerwold als eerste dorp in Nederland energie neutraal gemaakt kan worden.

Ongeveer honderd belangstellenden hebben geluisterd naar de ideeën om Ruinerwold energie neutraal te maken. Minimaal 50 inwoners hebben zich direct aangemeld als geïnteresseerde om mee te denken en het plan verder uit te werken. Volgens de Pieter Brink van SEN was dit aantal ver boven zijn verwachting, met veel vertrouwen gaan we verder met de vervolg stappen. Er zijn al eerder initiatieven geweest, die tot nu toe niet tot het gewenste resultaat hebben geleid. “Ik denk dat Ruinerwold in staat is om dit wel voor elkaar te krijgen”, aldus Pieter Brink. Dit zou betekenen dat Ruinerwold weer laat zien dat het een uniek dorp is met veel dorpskracht.

Vele mogelijkheden passeerden de revue, waarbij duidelijk werd opgemerkt dat niet alle ideeën tot uitvoering gebracht kunnen worden, maar op kleinere schaal eventueel wel toepasbaar. Groote windmolens bijvoorbeeld zijn niet wenselijk in het dorpsbeeld, maar op veel kleiner schaal zijn er mogelijkheden. Heel belangrijk zal zijn hoe de inwoners minder energie kunnen gaan gebruiken, zonder in te hoeven leveren op kwaliteit en comfort. Bij het zuinig omgaan met de energie, ligt de eerste winst naar een energieneutraal dorp aldus SEN. Hoe minder we gebruiken hoe minder men hoeft te investeren in het opwekken van energie.

Ook een belangrijk onderdeel is het financieel gedeelte. Waarbij er mogelijkheden zijn om te gaan werken met een energie leverancier die geen winst oogmerk heeft, waardoor de winst weer terugvloeit naar de dorpen. Hiermee kan er verder geïnvesteerd worden in energie opwekking of maatschappelijke projecten in Ruinerwold. De woonlasten van elke deelnemer kunnen aanmerkelijk verlaagt worden.

Via de mail maar uiteraard ook via de site ruinerwold.info, op ’t Wold en ook via Twitter zal verder ontwikkeling van de plannen voor iedereen te lezen zijn.
Voor degene die geïnteresseerd zijn, maar niet aanwezig konden zijn op de informatie avond, kunnen zich alsnog aanmelden bij Dorpsbelangen Ruinerwold Berghuizen. Wij voegen uw naam aan de lijst toe en u wordt dan vanzelf uitgenodigd voor de vervolg bijeenkomsten. Verder zitten er nog geen verplichtingen aan vast.

GEINTRESSEERD: GEEF UW MAILADRES ALSNOG DOOR, ZONDER VERDERE VERPLICHTING; mail: info@dbvruinerwoldberghuizen.nl

Eén gedachte over “Ruinerwold loopt warm voor Energie Neutraal!

  • 19 januari 2014 om 18:17
    Permalink

    Dat zou mooi zijn maar waarschijnlijk alleen voor koophuizen of gaan huurders zoals wij met actiumwonen ook meeprofiteren? Dan ben ik helemaal voor

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.