Ruinerwold is zoveel meer……..

2019 was een jaar waarin er heel veel gebeurd is in Ruinerwold. Het prachtige dorp, waar we samen een mooie gemeenschap vormen, werd op 14 oktober 2019 opgeschrikt door een onvoorstelbaar en onwaarschijnlijk verhaal. Negen jaar lang had een vader met zijn kinderen geleefd naast ons, zonder dat we dat wisten. Stukje bij beetje kwamen er steeds meer details naar buiten. We vroegen ons allemaal af hoe het mogelijk is dat mensen zo onzichtbaar kunnen zijn voor de buitenwereld en een geheel eigen leven konden opbouwen.

We kennen allemaal de vragen die dat bij ons oproept: Hadden we het kunnen weten? Hadden we wat moeten doen? Hebben we signalen gemist? Iedere buurtbewoner, dorpsgenoot, ambtenaar en ik als burgemeester heeft zichzelf dat afgevraagd. Naarmate het onderzoek van het Openbaar Ministerie meer informatie oplevert, ben ik er steeds meer van overtuigd dat we kunnen stellen dat we dit echt niet konden weten. De kinderen waren niet aangegeven, er stond niemand op het adres ingeschreven, het gezin was helemaal zelfvoorzienend, ze deden er alles aan om niet gezien en gehoord te worden. Ze werden ook niet gezien of gehoord. Dan krijg je geen signalen en is er geen aanleiding om te gaan zoeken.

Ik heb gehoord dat het goed gaat met het gezin. De kinderen leven met elkaar en pakken hun leven op. De vader is in het ziekenhuis van de gevangenis en daar wordt voor hem gezorgd. Ook oudste zoon van de kinderen die verbleven in Ruinerwold, Jan, krijgt zijn leven steeds meer op de rit.

Op 21 januari 2020 is de eerste openbare zitting in de rechtbank. Misschien heeft dat tot gevolg dat er weer over Ruinerwold wordt gesproken in de media. Ruinerwold is op de kaart gezet, alleen had ik de aanleiding graag anders gezien. Want Ruinerwold is veel meer dan dit verhaal. Ruinerwold heeft zoveel te bieden. Ruinerwold is een bijzonder actief en ondernemend dorp met veel voorzieningen. Een levendig verenigingsleven, het gezamenlijk vieren van hoogtijdagen zoals de Oldtimerdag in augustus, de openbare perenverkoop in oktober, Sinterklaas en Kerstmis.
Sportiviteit kan de Spekbraanders, zoals de geuzennaam van de inwoners luidt, niet worden ontzegd. Er zijn vele sportclubs en vereniging die wekelijks hun wedstrijden spelen op de sportvelden, of in de sporthal. En daarmee laten we steeds weer zien dat sport, cultuur en muziek een grote rol heeft in de gemeenschap van Ruinerwold, in 2013 geëindigd op de derde plek in de verkiezing ‘Het leukste dorp van Drenthe’.

De verbinding die we met elkaar voelen is iets waar ik bijzonder trots op ben. Ik wens iedereen dan ook een verbindend, sportief, gezellig en ondernemend 2020 toe.

Burgemeester Roger de Groot
Gemeente De Wolden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.