Ruinerwold levert wanprestatie in Emmeloord

Op een hele koude zondagmiddag mocht Ruinerwold afreizen naar Emmeloord. De ploeg van Gert Jan Hoekstra had gezien de vijf plekken hogere stand op de ranglijst en het gegeven dat Ruinerwold de eerste ontmoeting met 6-0 had gewonnen, alle vertrouwen in een goede afloop.

Zelden was het verschil tussen verwachting en realiteit zo groot. Stel u bent groot fan van James Bond, hebt maanden op de nieuwe film gewacht, mag dan eindelijk naar de bios, zit vol verwachting klaar, en ineens blijkt dat men Geert Wilders de rol van 007 heeft gegeven. Dan weet je dat het een lange zit gaat worden. Helemaal wanneer blijkt dat er ook geen budget was voor Halle Berry en zodoende Sylvana Simons dienst doet als plaatsvervanger. Je wil weg, vluchten voor de naderende onheil, maar toch blijf je. Je hebt al betaald en je persoonlijk begeleider komt je pas over 2 uur weer ophalen. Je bent de lul. Het was deze middag niet veel anders. Dezelfde formatie die een paar dagen eerder eerste klasser Hoogeveen nog wegspeelde liet plotseling een heel ander gezicht zien.

De ellende begon al na vier minuten. Een voorzet belandde in de voeten van Guido Vissers die te veel ruimte genoot en beheerst de bal achter basisdebutant Jemson Van ’t Hooge schoot; 1-0. Een tegenvallende start, maar nog niks aan de hand. Ruinerwold was in de eerste twintig minuten zelfs de betere ploeg, hoewel het geen grote kansen wist te creëren. In de 26e minuut klonk het definitieve startsignaal van een vreselijke middag toen opnieuw Guido Vissers de bal achter Van ’t Hooge schoot, die wat te ver voor de goal stond. Een 2-0 achterstand en waar een ieder verwachtte dat Ruinerwold nu toch wel wat terug ging doen, zakte de ploeg vervolgens volledig door de ondergrens. Dieptepunt van de eerste helft was de solo van rechtsback Remco Jonkman. De beste man kwam aan de wandel vanaf de middenlijn en liep door de Ruinerwold verdediging zonder dat hem een strobreedte in de weg werd gelegd. Eenmaal 1-op-1 met Van ’t Hooge prikte hij de bal rustig door diens benen; 3-0. Een prachtige treffer, maar tekenend voor het verval van Ruinerwold in de eerste helft.

De tweede helft dan maar, het tij moest te keren zijn. De eerste helft was een slechte film, maar was vast en zeker onderdeel van een alles overstijgend en door niemand te doorzien strijdplan waarin Ruinerwold de vijand op heroïsche wijze alsnog zou doen zwichten. Niets bleek minder waar, want Ruinerwold wist ook in het tweede bedrijf geen enkele indruk te maken. Emmeloord reeg kans op kans aaneen en de 4-0 kon niet uitblijven. In de 68e minuut was het dan ook raak. Na een prima combinatie was het Bastian Tabak die zijn uitstekende optreden beloonde met een treffer; 4-0. Tussendoor schoot Dyon v/d Berg namens Ruinerwold nog op de paal, maar veel gevaarlijker werd het de tweede helft niet. Emmeloord besloot om het beste voor het laatst te bewaren. In de 82e minuut bereikte een voorzet Wiebe Koopmans op schouderhoogte. Deze zag maar één optie, geloofde dat hij kon vliegen, en eenmaal in de lucht ging hij over tot een betoverende omhaal. Het sportpark ontplofte en Freddie Bult slikte uit schrik zijn sjekkie in; 5-0. Het doelpunt is, geheel terecht, niet onopgemerkt gebleven in Nederland. De beelden zijn inmiddels viraal gegaan op het internet. Alle lof natuurlijk voor Wiebe Koopmans en de prestatie van Emmeloord, maar Ruinerwold kende een middag om heel snel te vergeten.

Het mooie aan voetbal is dat je weet dat er een nieuwe kans komt. De verwachting is dan ook dat Ruinerwold aankomende zondag tegen Groninger Boys een galavoorstelling aan het trouwe publiek zal leveren. 29 januari 2017 gaat heel diep de doofpot in en we doen gewoon alsof het niet heeft plaatsgevonden. Groninger Boys kan zich alvast zorgen gaan maken over een getergd Ruinerwold.