Ruinerwold steelt punt in Noordwolde

Waarschijnlijk was het slecht afgelopen met de degene die voorafgaand aan het seizoen had geroepen dat Ruinerwold met Olyphia zou strijden om de eerste periode. Een dwangbuis en georganiseerd vervoer naar het Pieter Baan centrum zouden tot de mogelijkheden behoren, maar voorafgaand aan de negende speelronde blijken dronkenmanspraat werkelijkheid te zijn geworden.

Zowel Ruinerwold als Olyphia speelden vorig seizoen in de onderste regionen en werden veroordeeld tot het spelen van nacompetitie. Beiden realiseerden lijfsbehoud en zowaar spelen de twee ploegen nu om de bovenste plekken. Of een kampioenschap ook tot de mogelijkheden behoort valt nog te bezien, maar vergeet niet dat Trump ooit president werd, Sylvana Simons ooit besloot de politiek in te gaan en Edwin Tabak ooit in het seizoen 2026/2027 van Football Manager 2012 de Champions League won met Heracles Almelo. Niets is onmogelijk.
Net als twee weken terug tegen Roden besefte Ruinerwold dat een goede voorbereiding op een belangrijk duel het halve werk betreft. Om 12.00u moest de bus dan ook in gang worden gezet richting Noordwolde. Mark De Leeuw kwam echter wederom achter de bus aan rennen, maar waarschijnlijk was hij lopend ook nog wel op tijd aangekomen in Noordwolde. Leider en navigator Freddie Bult had chauffeur Jacco Huisman namelijk ingelicht dat Noordwolde met de auto een reistijd van 45 minuten bedraagt en de eveneens topografisch goed in elkaar stekende Jacco Huisman maakte de berekening dat het met de bus dan een uur rijden zou zijn. Ruinerwold mocht blij zijn met de nodige vertraging want om 12.30u werd sportpark Spokedam in Noordwolde aangedaan. Desalniettemin geen reden tot paniek, met een extra bakkie koffie kon iedereen de warming-up scherp aanvangen.

Ruinerwold wachtte dus een heuse topper, waarbij de weersomstandigheden zich acceptabel toonden en het veld er ook nog behoorlijk bij lag. Spijtig genoeg heeft de ploeg wel te maken met een kleine blessuregolf. Waar Ruinerwold al de nodige mensen mistte de afgelopen weken, kwamen daar na afgelopen zaterdag tegen Sint Annaparochie nog eens blessuregevallen van Ewout Kleene, Jeroen v/d Berg en Dyon v/d Berg bij. De taak aan Frank Jansen, Tom Everts en Jurrian Nijmeijer om hun plaatsen naar behoren in te vullen. Verder mochten de broertjes Sam en Tim Hogenhorst zonder ruzie te maken plaatsnemen op de bank, en sloten Matthieu Keizer en Imre Gol aan vanuit het tweede.
Trainer Gert Jan Hoekstra gaf voor de wedstrijd al aan compact te willen spelen en een defensief, maar goed georganiseerd spelend Ruinerwold gaf hier trouw gehoor aan. Olyphia had het meeste balbezit en creëerde daaruit ook de meeste kansen. Tim en Ron Bethlehem waren namens de thuisploeg veelvuldig gevaarlijk en met fysiek maar fair spel kwam Olyphia veelvuldig als winnaar uit de duels. Wegens matig afwerken, goed verdedigend werk en een staaltje vakmanschap van Ewout Knol onder de lat, wisten de Noordwoldigers in de eerste helft echter niet te scoren. Ruinerwold wist op haar beurt ook niet echt gevaarlijk te worden, maar kon tevreden met een brilstand de rust in.

De tweede helft wist Ruinerwold meer tegengas te bieden en kreeg het zowaar kleine mogelijkheden. Het was echter Olyphia dat de openingstreffer maakte. Een verdekt schot van Joran Vrind door de benen van een Ruinerwold-verdediger liet Ewout Knol kansloos; 1-0. Na dit doelpunt ontpopte zich een open wedstrijd, mede doordat Ruinerwold genoodzaakt was meer aanvallende intenties op de mat te leggen. Tien minuten voor tijd kreeg Ruinerwold dan ook loon naar werken. Na een uitgebreide aanval kwam de bal voor de voeten van Erik Telkamp, die de bal naar zijn minder sterke rechterbeen kapte. Gelukkig zag hij zich toch genoodzaakt om te schieten en zijn van richting veranderde schot verdween achter de sterk keepende Christian van der Zande; 1-1. Lang genieten van de voorsprong was er voor Ruinerwold niet bij, want een paar minuten na de gelijkmaker kwam Olyphia wederom op voorsprong. Ron Bethlehem ontsnapte aan de defensie van Ruinerwold, bracht Tim Bethlehem in stelling en dit keer benutte hij zin derde kans van de wedstrijd; 2-1. Echt scherp toonde Ruinerwold zich na de gelijkmaker dus niet, wat ook gold voor Mark De Leeuw langs de zijlijn. Hij meende in een 60-jarige toeschouwer de assistent trainer van SC Heerenveen Johnny Jansen te herkennen, wat gelukkig verder niet serieus werd genomen.
Hoewel de hernieuwde voorsprong van Olyphia moeilijk onterecht was te noemen, wist Ruinerwold dat een punt zeker nog tot de mogelijkheden behoorde. Het begon weer te drukken en Kevin Loof startte enkele gevaarlijke acties langs de linkerkant. Een paar minuten voor tijd kwam de bal de 16 in, waar Mark Brinkman deze oppikte. Na een korte actie kwam Brinkman tot een schot, ware het niet dat Kraakman van Olyphia een been voor deze actie stak; penalty. Waar Kevin Loof zich uitgebreid aanbood voor deze penalty en ook Telkamp zich aanbevolen hield, wist Marcus Koetsier al lang dat deze bal aan hem was besteed. Middels een harde wreeftrap gecombineerd met precisie verdween de bal strak in het zijnet; 2-2. Van het publiek had de wedstrijd nog wel een kwartier door mogen gaan, maar sprake van een winnende treffer was er niet meer. Het horloge van scheidsrechter v/d Velde loog er niet om en na 93 minuten voetbal zat de wedstrijd er op.

Ruinerwold hield na afloop ongetwijfeld het beste gevoel over aan het gelijke spel. Waar de vorige ontmoeting tussen Olyphia en Ruinerwold (1-0) de boeken in ging als een duel met veel irritatie en een wellicht onterecht verliezend Ruinerwold, was er vandaag zeker in de tweede helft veel kijkplezier en een moreel winnend Ruinerwold. Moegestreden maar voldaan verdween de selectie, inclusief de op vier uurtjes slaap functionerende grensrechter Erwin ‘dab ✓’ Flik, de kleedkamer in. Vrezen voor degradatie of nacompetitie is op dit moment verder weg dan ooit, wat overigens niet geldt voor manager René van Oost in Football Manager 2017. Opererend in dezelfde competitie als koploper Edwin Tabak (Arsenal) en runner-up Rik de Wit (Liverpool), stelt Oossie voorlopig teleur door een 9e plek met Manchester United te bezetten. Moet gezegd worden dat de langdurige blessures van Paul Pogba en Zlatan Ibrahimovic een verzachtende omstandigheid vormen.

Zo houdt de ploeg van Gert Jan Hoekstra dus een gewonnen punt over aan het middagje Noordwolde en heeft Ruinerwold twee weken de tijd om naar het volgende belangrijke duel toe te werken. Aankomend weekend is het namelijk vrij, maar zondag 27 november speelt het thuis tegen Peize dat op een zesde plek staat. De blauw-zwarte formatie is een voetballende ploeg die graag wil aansluiten bij de top van het klassement, wat garant staat voor een mooie voetbalmiddag. Graag zien wij u zondag weer langs de lijn. Tot dan.