Ruinerwold wint zwaarbevochten derby in IJhorst

Op, wederom, een stralende zondagmiddag stond voor Ruinerwold de eerste uitwedstrijd van de competitie op het programma. En niet de minste, namelijk de derby in IJhorst.

Het strijdplan vanuit de vereniging was duidelijk: Ruinerwold 5 moest de ochtend in IJhorst strijdend aanvangen. Dit zou de weg vrij maken voor Ruinerwold 1 om vervolgens de klus klaren. En wat is het mooi om te zien hoe een plan tot uitwerking komt. Ruinerwold 5 verloor, enigszins geflatteerd, met 15-2 van IJhorst 2 en gaf daarmee Ruinerwold 1 exact de juiste prikkel.

Het duurde wel even tot deze prikkel doordrong tot het zenuwstelsel van de mannen van Ruinerwold 1, want IJhorst nam brutaal de voorsprong. Hoewel Ruinerwold meer balbezit had, scoorde Mike Beumer na krap twintig minuten via een scherpe counter de 1-0. Ruinerwold dwong IJhorst wel terug in het eerste bedrijf, maar de hele grote kansen bleven uit. IJhorst kon dan ook tevreden met een voorsprong aan de thee.

Ruinerwold wisselde in de rust, Everts voor Jansen en Smid voor Hogenhorst. Het spelbeeld was ook in de tweede helft herkenbaar: Ruinerwold de bal, IJhorst loerend op de counter. In de 52e minuut kreeg Ruinerwold een vrije trap. Brian Heins legde de bal goed in de zestien, waar Marnix Brand schitterend binnenkopte: 1-1. De ban leek gebroken voor Ruinerwold.

Niets bleek minder waar, want drie minuten later stond het alweer gelijk. Opnieuw via een scherpe counter pakte IJhorst een hernieuwde voorsprong, ditmaal was Marcha Brakke de afmaker. IJhorst leek zich voorzichtig op de drie punten te mogen verheugen, maar Ruinerwold gaf nog niet op. Het wisselde aanvallend, met Habtom Fisseha Ghubsa die binnen de lijnen kwam voor Imre Gol.

IJhorst moest in de achteruit en Ruinerwold kreeg loon naar werken. Twintig minuten voor tijd kwam de bal uit een voorzet bij Fisseha Ghubsa, die koud in het veld via een halve omhaal de 2-2 binnenschoot. Vanaf dat moment viel bij Ruinerwold alle schroom van de schouders en werd de jacht op de winnende treffer ingezet.

Het duel werd feller en fysieker, wat Bert de Boer aan den lijven ondervond. Na een duel liep Bert een hoofdwond op, waarbij er even onduidelijkheid heerste over de oorzaak: elleboog? Koppen tegen elkaar? Gelukkig verschafte Lita v/d Berg duidelijkheid: het was krabben. Vanuit deze diagnose kon Harm Boer aan de slag en niet veel later kwam Bert dan ook gereïncarneerd met tulband weer binnen de lijnen. Toen naast Lita ook Ruben van Dijk, Danni Dingste en vele anderen zich begonnen te mengen in de strijd, wist IJhorst: dit gaat niet lang meer goed.

En zo geschiedde. Tien minuten voor tijd trok Marnix Brand, op dat moment als verdediger al 3 doelpunten in 3 wedstrijden, maar weer eens naar voren bij een corner. Hij moet zelf ook hebben gedacht: ‘Dit zal toch niet’. De herrezen Bert De Boer schoof de tulband nog maar eens voor de ogen weg en zag Brand alweer met de handen omhoog staan. ‘Waarom ook niet’, concludeerde De Boer, waarna zijn voorzet de koers richting Brand inzette. Laatstgenoemde torende boven alles en iedereen en uit en kopte de bal kiezelhard in de kruising: 2-3.

Brand komt daarmee op 4 goals in 3 wedstrijden, wat bijzonder knap is. Een beroemd misdaadverslaggever zei ooit: ‘Als iets 1 keer gebeurd is het een incident, als het in korte tijd 2 keer plaatsvind is dat heel toevallig. Als het 3 keer gebeurd is er sprake van een patroon, en als een 4e geval vrijwel identiek is, dan is dat ronduit verdacht.’ Verdacht knap dan maar.

Na de late voorsprong was de ontlading bij Ruinerwold natuurlijk groot, maar besefte het ook dat het nog tien minuten moest doorbijten. Met hangen, wurgen en veel strijd lukte dit. Ruinerwold wist de bal geregeld goed in de ploeg te houden en na 96 lange minuten klonk het verlossende eindsignaal.

En zo heeft Ruinerwold na 3 wedstrijden nog steeds op de volle buit van 9 punten. Het vertrouwen groeit en de groep wordt steeds sterker, wat een goed vervolg moet krijgen tegen Stânfries. De Friezen staan 6e op de ranglijst en komen over 2 weken – Ruinerwold is een weekje vrij – naar Ruinerwold. Bij winst kan Ruinerwold een stevige positie innemen in de top van het klassement ..