Ruinerwolder Peter Cruys mede bedenker van het Staphorster huisje

Een nieuwe receptie, een splinternieuw gebouw voor sanitair en misschien nog wel het meest in het oog springend: zes Staphorster huisjes: chalets ingericht in streekeigen stijl met dito kleuren. Camping De Vossenburcht in IJhorst investeerde de afgelopen maanden tonnen om gasten authentiek te ontvangen. Alles is nu klaar. Je waant je even op een Staphorster boerderij. De traditionele kleurstelling is ultramarijn blauw, Staphorster groen en puur wit. Dit komt terug in de luiken, het hek, het meubilair en het melkrek, ook al geverfd in die typische felle kleur van de streek. ‘Het wit van licht, het groen van gras, het blauw van de hemel, meer kleuren zijn er niet’, dichtte Koos Geerds al in zijn bundel ‘Staphorst’. Buiten staat een oude boerenkar op een weggetje met – natuurlijk – oude gebakken straatklinkers. Het is de Oude Rijksweg, maar dan in het klein. Dat is nog niet alles. Binnen in de huisjes staat een eettafel, geverfd in neuteboomstijl, ook echt iets van de streek. Daaromheen bloedrode Staphorster stoelen, met een rietdekje. Styliste Annet van Strik uit Rouveen zorgde voor streekeigen stoffen voor de banken en kussens.

Zelfs het keramiek aan de muur is authentiek. Na een dagje genieten kunnen gasten s’ avonds moe, maar voldaan onder de wol in de bedstee. Ook die is te vinden in de huisjes. De luikjes dicht en knorren maar. In een wereld waarin alles op elkaar lijkt, is het bijzonder om terug te gaan naar de eigen leefomgeving, het authentieke dat bepaalde streken in ons land zo bijzonder maakt. In Drenthe zijn er bijvoorbeeld recreatieparken waar je in een plaggenhut kunt verblijven. Staphorst hoort daar zeker bij. ‘De klederdracht, de boerderijen, de typische kleuren en gebruiken, het is bijzonder als je daar als ondernemers níet iets mee doet’, aldus campingeigenaar Alex Dekker en Peter Cruys, uit Ruinerwold, de bedenkers van de huisjes. Ze gingen aan de slag en ze zorgden ervoor dat de producten die ze gebruikten ook allemaal uit Staphorst en omgeving kwamen. ‘Dingen moeten namelijk wel kloppen. Het mag geen kunstje zijn.’ Het resultaat: twee huizen voor zes personen en vier voor vier personen. ‘Je verblijf krijgt zo wat extra’s’, zegt het ondernemende duo. ‘We zijn erg tevreden, maar we wilden niet over de top gaan’, zeggen Cruys en Dekker. In de huisjes staat gewoon een flatscreen en ook met het geloof, belangrijk in de Staphorster en Rouveense gemeenschap, is niets gedaan. ‘Wij zijn trots op deze omgeving. Dit is een teken van respect. Wij gaan niet mee met al die vooroordelen die leven in den lande.’

Het is een trend in Staphorst om het ouderwetse nieuw leven in te blazen. Vorig jaar tijdens het 200-jarig bestaan van de gemeente nam dit een vlucht toen dames couture maakten van klederdrachtstoffen. Het zorgde voor een bedrijf Staphorstiship.nl . Via deze webwinkel kan kleding, tassen, laarzen, meubilair, behang, zelfs lingerie bedrukt met stipwerk worden gekocht. Een van de initiatiefnemers, Annet van Strik uit Rouveen, verzorgde de aankleding van de huisjes en de advisering. Gerard van Oosten uit Staphorst beschilderde de meubels op de juiste authentieke wijze. Zo grijpt alles in elkaar.bron: De Stentor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.