Ruinerwoldse Esmée Mulder Nederlands kampioen zwemmen

Fay Boxum en Esmée Mulder (Ruinerwold) zijn zondag gehuldigd tot de allersnelste zwemmers van Nederland in hun leeftijdscategorie. Bij de Nederlandse Junioren Kampioenschappen wisten zij het goud te veroveren.

Fay zwom dit weekend het meerkampklassement voor junioren 1 en 2. Na zes afstanden had zij de koppositie in het klassement natuurlijk al stevig in handen. Zij moest haar favorietenrol vandaag alleen nog wel even waar weten te maken op de laatste vier afstanden. Alles moest dan ook op het juiste moment tot in de puntjes kloppen. En dat deed het! Fay pakte ruim de winst op de 100 meter vrije slag, de 200 meter schoolslag én de 400 meter wisselslag. Op de 100 meter rugslag moest ze haar concurrent net iets voor laten en eindigde zij als tweede. Haar voorsprong was echter al zo groot dat de totaalwinst haar niet meer kon ontgaan. Met 4949 punten won zij met overmacht (532 punten!) het meerkampklassement en pakte zij de kampioenstitel.

Esmée toonde aan te kunnen groeien in een belangrijk toernooi. Zij wist zich als 14-jarige zwemster te plaatsen voor de finales op de 100 meter vrije slag en de 100 meter rugslag. In de hoop eremetaal op de rugslag, liet zij de 100 meter vrije slag finale schieten. Helaas schoot zij in de finale op de rugslag net iets te kort om het podium te bereiken en werd zij nipt vierde. Op de laatste afstand, de 200 meter wisselslag, maakte zij dit echter meer dan goed. Door een waanzinnige finish wist zij haar concurrent met 0,03 seconden voor te blijven en het goud te veroveren.

Naast Fay en Esmée kwamen vandaag ook Storm en Diede in actie. Storm steeg op zijn 100 meter schoolslag boven zichzelf uit en wist in een supertijd van 1.11,38 de finale zelfs te bereiken. In de finale haalde hij een mooie 8e plaats.
Diede zette vandaag drie van de vier afstanden om in een persoonlijk record. Hoe knap is dat? Hij werd uiteindelijk keurig 13e in het meerkampklassement.