Samenwerking Koninklijke Visio en Thomashuis

Koninklijke Visio, expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen, en Thomashuis Ruinerwold ondertekenden onlangs hun samenwerkingsovereenkomst om vroegtijdig visuele beperkingen bij mensen met een verstandelijke beperking op te sporen.

Uit onderzoek blijkt dat mensen met een verstandelijke beperking een verhoogd risico hebben op slechtziend- en blindheid. Ook geven zij minder snel aan dat zij niet goed zien. Eenvoudig te behandelen oogproblemen (brilcorrectie, leesbrilbehoefte) kunnen dan onbehandeld blijven en onnodig tot zichtbeperking leiden. Niet herkende en onbehandelde slechtziendheid kan leiden tot probleemgedrag en tot een lager niveau van functioneren. Zorgondernemers Sander en Danielle Hut van het Thomashuis in Ruinerwold, een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking, vinden het belangrijk dat visuele beperkingen vroegtijdig bij hun cliënten opgespoord worden en dat de begeleiding aandacht heeft voor de visuele problemen die de cliënt ervaart.

Koninklijke Visio is gespecialiseerd in onderzoek naar de visus bij mensen met een verstandelijke beperking en heeft kennis van de manier waarop de verstandelijke en visuele beperkingen elkaar beïnvloeden. In de samenwerkingsovereenkomst is afgesproken dat cliënten van het Thomashuis regelmatig en volgens de richtlijnen van de beroepsvereniging van Artsen voor Verstandelijk Gehandicapten (NVAVG) door medewerkers van Visio worden gezien. Nienke van der Meulen, manager Revalidatie & Advies van Visio in Hoogeveen: “Een gespecialiseerd team van Visio screent de cliënten van het Thomashuis en adviseert en traint cliënten en hun begeleiders in het omgaan met de visuele beperking. Ook zijn er afspraken gemaakt over het geven van scholingen en adviezen op het gebied van verlichting.”



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.