Sensationele bekerwinst KIOS Ruinerwold

Woensdag 15 mei heeft KIOS Ruinerwold voor een daverende stunt kunnen zorgen door de Noordelijke districts bekerfinale te halen. Na de winst in de kwartfinale op Korfballeague club NIC/Alfa College uit Groningen, werd nu gestunt met een 19-17 overwinning tegen de tweede korfballeaugue club uit Noord Nederland, LDODK/AH uit Gorredijk. Natuurlijk was in de kwartfinale NIC niet op volle oorlogssterkte, onder het mom van zo winnen we ook wel. LDODK moest wat dat betreft gewaarschuwd zijn. Desondanks kwamen ze in Ruinerwold toch ook met LDODK 2 in het veld, aangevuld met Markus de Boer. Gezien gezien de bankbezetting met onder andere Andre Zwart was LDODK er echter wel veel aangelegen om de finale te halen.
Onder luide aanmoedigingen van alle kinderen die de perebomenwandeltocht liepen, begonnen beide ploegen onder prachtige weersomstandigheden vol energie aan deze halve finale. LDODK liet zien goed en geduldig te kunnen korfballen en KIOS had kennelijk geen last meer van de spanning van het moeten, wat afgelopen zondag in de topper tegen KVZ uit Zutphen wel aanwezig was. Nu was het gevoel aanwezig dat bij een eventueel verlies toch al een goede prestatie was neergezet.

De eerste treffer was voor LDODK van afstand, maar dit was uiteindelijk ook de enige voorsprong gedurende de gehele wedstrijd. Via Legien Lok bracht KIOS vrij snel de gelijkmaker op het scorebord. Daarna liep KIOS via fris aanvalsspel naar een 3-1, 4-2 en een 6-3 voorsprong. Hierbij wist men de ruimtes goed te benutten en de goede spelers uit te spelen, maar bovenal de kansen af te maken. Na een 20 minuten kreeg LDODK meer grip op het spel van KIOS en vond de rust om langzaam de aansluiting te vinden. Bij 6-6 werd dan ook de gelijkmaker aangetekend, waarbij tussendoor door LDODK een strafworp werd gemist. Dit deed KIOS direct na deze gelijkmaker en de wedstrijd dreigde te kantelen in het voordeel van LDODK. Dit was echter niet het geval, KIOS bleef geconcentreerd en kwam weer op voorsprong 7-6 en 8-6. De laatste minuten voor rust werd er niet gescoord, totdat Michiel Duiven in de slotseconden van afstand KIOS met een mooie afstandstreffer met een 9-6 voorsprong de rust in liet gaan.
Na de rust een zelfde beeld als voor rust. LDODK wist echter niet direct te scoren, onder andere ook door het scherpe verdedigen aan KIOS zijde. Hierdoor kon KIOS de marge zelfs naar 4 te brengen (10-6). Via 11-7 werd bij 12-10 het gat weer kleiner en de wedstrijd spannender. LDODK ging over tot het inbrengen van hun sterke bank met het inbrengen van o.a. Betty Jansma, Marten Koop van de Velde en Erwin Zwart, welke bij 15-13 in het veld kwam. Dat met name Erwin Zwart over een korfbal klasse bezit liet hij ook direct zien, op de wijze waarop hij de 15-15 scoorde. Maar ook nu wist LDODK niet door te drukken, of beter gezegd, dat liet KIOS niet gebeuren. Dit was de verdienste van de gehele ploeg en KIOS wist wederom op voorsprong te komen 17-15 met nog circa 5 minuten te spelen. Wederom Erwin Zwart gaf LDODK hoop, maar dit werd beantwoord door een fraaie afstandstreffer van Rosalin Wemmenhove. Toen ook Ernst Kuik nogmaals scoorde was de finale voor KIOS binnen. Het slotakkoord was voor LDODK, maar kwam te laat.
Man van de wedstrijd aan KIOS zijde was Michiel Duiven, die niet alleen door zijn fraaie scores, maar ook zijn verdedigend acties menigmaal de handen van het aanwezige publiek op elkaar kreeg en zijn tegenstanders van LDODK de handen in het haar.
KIOS weet zich door deze 19-17 overwinning voor het eerst te plaatsen voor de finale van de Jan Mulder beker van het District Noord. Hierin zal op 4 juni in Emmeloord uitgekomen worden tegen Drachten/Van der Wiel uit Drachten, welke haar halve finale met 20-18 wist te winnen van Hoogkerk.

Scores: Luco Zantinge 3x (2x strafworp), Michiel Duiven (3x), Janita Zantinge 3x, Rosalin Wemmenhove 1x, Ernst Kuik 2x, Stephan Scheper 4x, Judith Nijdam 2x, Legien Lok 1x