Speelwerk Groep is failliet

Stichting Speelwerk Meppel is failliet. Het faillissement is vandaag voor de rechtbank in Zutphen uitgesproken. Zo’n zestig locaties van kinderdagverblijven, de buitenschoolse opvang, de tussenschoolse opvang, de gastouderopvang en de peuterspeelzalen worden overgenomen door Doomijn kinderopvang uit Zwolle. Bijna 200 werknemers verliezen hun baan. Dat hebben de medewerkers vanavond tijdens een spoedbijeenkomst te horen gekregen. Door de overname kunnen 250 tot 290 mensen van Speelwerk aan het werk blijven.

In totaal werken er bij Speelwerk Meppel 460 tot 480 mensen. De overname gaat op 1 januari in. De opvangcentra blijven tot die tijd open. Voor de locaties die niet door Doomijn worden overgenomen wordt, volgens Speelwerk, gezocht naar een doorstart met lokale partijen. Of dat gaat lukken is nog niet duidelijk.

Het huidige zware economische tij, bezuinigingen vanuit de overheid, minder bestedingsruimte bij ouders, verlies van banen en een sterke terugloop van het aantal geboortes in deze regio hebben de vraag naar professionele kinderopvang sterk teruggedrongen. De sterke afname van het aantal kinderen dat gebruik maakt van onze kinderopvang heeft geleid tot een dusdanige omzet daling dat de kosten niet meer kunnen worden opgebracht. In de afgelopen periode is hierdoor onomstotelijk komen vast te staan dat de Speelwerk Groep in haar huidige vorm geen bestaansrecht meer heeft.
Daarom is op 3 december 2013 het faillissement uitgesproken van De Speelwerk Groep, Speelwerk Kinderopvang, Speelpeuter, Gastouderopvang en het Lunchplein. Alle medewerkers zijn hierover tijdens een bijeenkomst geïnformeerd.

Gezien het maatschappelijke belang van alle voorzieningen voor kinderen, maar ook de werkgelegenheid van veel mensen in deze regio zijn wij verheugd te kunnen meedelen dat Doomijn, onderdeel van Stichting Travers een aanmerkelijk deel van de activiteiten én medewerkers met onmiddellijke ingang overneemt. Travers is een maatschappelijke ondernemer met focus op welzijn, peuterspeelzalen, kinderopvang en cultuur in de regio Zwolle.

Aan de andere kant raken veel medewerkers uiteindelijk hun baan kwijt. Voor de locaties die niet door Doomijn worden voortgezet, wordt in de komende weken gezocht naar een doorstart met een lokale partij. We kunnen niet garanderen dat dit gaat lukken, maar we hopen dat er alsnog aanvullende werkgelegenheid behouden blijft.

Alle locaties, ook die niet door Doomijn worden voortgezet, zijn in de maand december gewoon open!!

Het is bijzonder jammer dat er een einde is gekomen aan een periode waarin Speelwerk op geheel eigen wijze vorm heeft gegeven aan het ontwikkelen en vernieuwen van voorzieningen voor kinderen in Noord-Nederland. Het spijt ons zeer voor onze klanten, de kinderen en onze medewerkers dat we niet anders kunnen berichten. We spreken echter nadrukkelijk ons vertrouwen uit in Doomijn voor de continuering en waarborging van hetgeen waar Speelwerk voor stond: kwalitatief goede kinderopvang in vertrouwde handen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.