Taalpunt De Wolden

In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak hebben zij ook moeite met omgaan met bijvoorbeeld een computer of mobiele telefoon. In gemeente De Wolden gaat het om ongeveer 12% van de volwassen inwoners, dan zijn ruim 2000 mensen. Voor twee derde zijn dit in Nederland geboren mensen die om wat voor reden dan ook op school niet goed hebben leren lezen en schrijven. Voor een derde zijn dit mensen afkomstig uit het buitenland die de Nederlandse taal onvoldoende beheersen.

Taalpunt
Daarom bestaat sinds 2017 een Taalpunt in De Wolden. Via deze plek kun je hulp vragen of hulp bieden. Annet Hofstra begeleidt 30 getrainde vrijwilligers; die zijn wekelijks actief om met hun deelnemers het lezen, schrijven en/of spreken te oefenen. Sinds 22 februari van dit jaar zijn er 5 door Annet getrainde vrijwilligers bijgekomen.

Onlinetraining
Vanwege de corona-maatregelen was de training dit keer online. Het was bijzonder om te ervaren dat je ook actief mee kunt doen met onlineoverleg en opdrachten in kleine groepjes in break-outrooms. Af en toe een poll invullen, kennis over de doelgroep verkrijgen door middel van een PowerPointpresentatie en het bekijken van informatieve filmpjes maakte ook deel uit van de training. En dat allemaal vanuit je eigen huis.

Koppeling
Drie van de 5 nieuwe vrijwilligers zijn inmiddels al gekoppeld aan iemand die hun ondersteuning goed kan gebruiken. 1 koppeling gebeurde zelfs helemaal online.
Iedereen hoopt dat we binnenkort weer ‘live’ samen kunnen werken, want door de coronamaatregelen staat het echte werk toch wat op een laag pitje.

Ook meedoen?
Wil jij ook een bijdrage leveren aan het werken aan geletterdheid in De Wolden? Meld je dan aan via info@taalpuntdewolden.nl. Of spreek een bericht in op: 06-33 56 54 21.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.