Toeristenbelasting De Wolden dit jaar 13,6% gestegen

Toeristen die hun vakantie in Drenthe doorbrengen, moeten rekening houden met gemiddeld 5,1% hogere toeristenbelasting dan vorig jaar. Een doorsnee gemeente in Drenthe heft dit jaar €1,25 toeristenbelasting – per persoon, per nacht. Er bestaan echter wel tariefverschillen tussen gemeenten binnen de provincie. Dit en meer blijkt uit een analyse van Bungalowparkoverzicht.nl, dat onderzoek deed naar de tarieven van toeristenbelasting in Nederland.

Toeristenbelasting Drenthe relatief gunstig
In 11 van de 12 Drentse gemeenten wordt in 2020 toeristenbelasting geïnd bovenop de overnachtingsprijs van logementen. Meppel is de enige gemeente waar vakantiegangers geen toeristenbelasting hoeven te betalen. De gemiddelde toeslag van gemeenten die wel belasting heffen; komt neer op €1,25 per persoon, per nacht. Dit is een toename van 5,1% ten opzichte van vorig jaar.

Ondanks de verhoging in Drenthe zijn toeristen relatief voordelig uit binnen de provincie. Het landelijke gemiddelde tarief voor de toeristenbelasting is namelijk €1,82 per persoon, per nacht.

Tot 30 cent verschil in toeristenheffingen binnen Drenthe
Tussen Drentse gemeenten die wél toeristenbelasting heffen, bestaan er verschillen in het tarief van de toeristenbelasting. De heffing varieert van €1,10 in Noordenveld tot €1,40 in Emmen.

Ter vergelijking: landelijk gezien betalen toeristen in Amsterdam met gemiddeld €10,80 de meeste toeristenbelasting bovenop de hotelprijs. Ook in Rotterdam (€7,24) en Zaanstad (€7,00) valt de toeristenbelasting relatief hoog uit.

Tarief hardst gestegen in De Wolden, Hoogeveen en Westerveld
In de meeste Drentse gemeenten (7/11) werd het tarief van de toeristenbelasting dit jaar verhoogd. Het tarief steeg binnen de provincie – relatief gezien – het sterkst in De Wolden (+13,6%), naar €1,25, Hoogeveen (+13,6%) en Westerveld (+13,6%). Van dalingen was binnen Drenthe geen sprake. In Midden-Drenthe, Coevorden, Aa en Hunze en Tynaarlo zijn de tarieven ongewijzigd gebleven.

Meer informatie over het onderzoek en een overzicht van alle gemeenten is te lezen op https://www.bungalowparkoverzicht.nl/nieuws/toeristenbelasting

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.