Tuinkring Ruinerwold op bezoek bij Attero Wijster

Het bezoek aan Attero op vrijdag 4 oktober mag geslaagd genoemd worden. Met maar liefst 22 personen vertrokken wij ’s morgens tegen negen uur naar Wijster waar wij verwelkomd werden door de heer Bert Waijer die ons na een bakkie leut uitgebreid uit de doeken deed hoe Attero georganiseerd is. Vervolgens namen wij een kijkje in de fabriek en maakten een rit in een busje over het terrein. Attero richt zich op grootschalige verwerking van huishoudelijk, organisch en mineraal afval.

De kernwaarden van Attero zijn duurzaamheid, innovatie, betrouwbaarheid en klantgerichtheid. Er wordt gestreefd naar maximale terugwinning van grondstoffen uit afval, recycling en nuttige toepassingen van afvalstoffen. Vernieuwende oplossingen, zoals de vergisting van gft, nascheiding van kunststoffen en de productie van groen gas uit organische reststromen zijn daarvan voorbeelden.

Attero verzorgt als partner van overheden en bedrijven een duurzame oplossing voor de afvalstromen. Op 15 locaties verwerken de ruim 800 medewerkers het afval van meer dan 6 miljoen mensen. Daarnaast wordt er bedrijfsafval verwerkt. Het gaat in totaal jaarlijks om zo’n 3,4 miljoen ton. Doel is zoveel mogelijk herbruikbare grondstoffen terug te winnen en reststromen om te zetten in duurzame energie en nuttige producten. Daarbij wordt voortdurend gezocht naar innovatieve oplossingen.
De installaties wekken voldoende elektriciteit op voor circa 350.000 huishoudens en voorzien in de warmtebehoefte van bedrijven in de buurt van de locaties. In Nederland is Attero medemarktleider in de productie van groen gas, dat via het gasnet naar de gebruikers gaat.

De compost uit groente-, fruit- en tuinafval is een prima bodemverbeteraar. Een kringloopproduct, dat ook nog eens bijdraagt aan de beperking van de uitstoot van broeikasgassen. Attero kan een zeer hoge kwaliteit compost produceren die nog amper verontreiniging en nauwelijks onkruidzaden bevat. De materialen die uit het afval gescheiden worden, vinden hun weg naar de industrie voor hergebruik. De bodemgassen uit de afvalenergiecentrales vormen letterlijk een goede basis voor de wegenbouw als funderings- en ophoogmateriaal.

Attero en CNG Net maken het mogelijk om klimaatneutraal te rijden. Gemeente of bedrijf levert gft of restafval aan op één van de verwerkingslocaties van Attero. Vervolgens vergist Attero het organische deel van dit afval tot biogas, werkt dit op tot groen gas en injecteert het in het aardgasnet. Rijden op groen gas is milieuverantwoord, duurzaam en voordelig. Overstappen op groen gas als transportbrandstof is een verstandige keuze, omdat het de uitstoot van CO2, stikstofoxiden en fijnstof aanzienlijk beperkt. Rijden op groen gas is vrijwel klimaatneutraal.

Een gemeente of bedrijf kan met groene stroom uit eigen afval eenvoudig overgaan tot vergroening van het elektriciteitsverbruik. Attero koppelt de hoeveelheid restafval en de daaruit geproduceerde duurzame elektriciteit aan het aantal GVO’s (gentechnisch veranderd organisme) dat hiermee overeenkomt en biedt deze service gratis aan zijn klanten aan. Er zijn al diverse gemeenten die belangstelling hebben getoond voor dit initiatief.
Een stuk wijzer keerden wij om half een naar Ruinerwold terug.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.