Uitvaartbeurs moet zeker ‘geen dooie bedoening’ worden

‘We willen laten zien dat er meer mogelijk is dan gedacht’.
Uitvaartbeurs (4)AHet overlijden van een dierbare, familielid, vriend of bekende, iedereen krijgt er vroeg of laat mee te maken. En op het moment suprême moet er meestal veel geregeld worden door de nabestaanden. Daarbij is niet altijd duidelijk wat de wensen van de overledene waren. Het zou beter zijn om je alvast te oriënteren vindt Nico Westenbrink organisator van de Uitvaartbeurs op 18 oktober in de Grote Kerk in Meppel. ‘Er is veel meer mogelijk dan je denkt. Dat willen we deze dag graag laten zien’.

Regelmatig krijgt Westenbrink mensen in de werkplaats van zijn bedrijf inouthout.nl in Ruinerwold. Waar behalve meubelen voor tuin en interieur, ook houten grafkisten worden gemaakt. Speciaal voor nabestaanden die iets anders willen dan de standaard kist van spaanplaat. Bijvoorbeeld eentje gemaakt van gebruikt steigerhout, oud hout, Essen of Douglas hout. Beschilderd of onbeschilderd. ‘Sommigen kiezen er zelfs voor om deze nu alvast aan te schaffen, zodat ze de kist eerst gebruiken als opslag of als dekenkist. Een luguber idee! Welnee, hout is een natuurproduct dat ademt en leeft’.

Wie denkt dat een handgemaakte grafkist duurder is dan bijvoorbeeld een standaard kist van spaanplaat heeft het mis. Daarover wil Westenbrink ook nog wel een hardnekkig misverstand uit de weg ruimen. ‘Het is vaak de onwetendheid. Mensen denken vaak dat ze verplicht zijn de kist af te nemen bij een uitvaartverzekeraar of verzorger. Of dat het zelf laten maken of rechtstreeks bestellen bij de bron niet is toegestaan. Dat is zeker niet het geval. We kunnen in spelen op de persoonlijke wensen, daardoor wordt het uniek en bijzonder’.

‘Als je vertelt wat er allemaal mogelijk, krijg je vaak te horen; mag dat ook, dat wist ik helemaal niet! Het bracht Westenbrink op het idee om zelf een uitvaartbeurs te organiseren, en hier allemaal gerelateerde bedrijven voor uit te nodigen. Zo zijn er ongeveer vijfentwintig bedrijven aanwezig zoals: Uitvaartzorg, een kistenfabrikant, een steenhouwerij, iemand van het humanistisch verbond, natuursteen specialist, bloemenzaak, notaris, fotograaf, video bedrijf, restauranthouder en vele anderen. Zelf is Westenbrink aanwezig met houtengrafkist.nl ‘Van de meeste bedrijven zijn er twee in dezelfde branche aanwezig, omdat ik vindt dat er ook keuze moet zijn. Wat wij maken is anders dan de standaard kist. Je vindt het mooi of niet, daarom staat er ook een andere aanbieder in deze sector’.

Als locatie is gekozen voor de Grote Kerk of Mariakerk in de hoofdstraat in Meppel. Een bewuste keuze zo blijkt. ‘Mensen die aan het shoppen zijn in de stad moeten hier zo naar binnen kunnen lopen. Het is puur informatief, we zijn er om vragen te beantwoorden. En wie het wil mag gerust een kaarsje aansteken. Het gaat ons er om, dat het duidelijk wordt dat er meer mogelijk is dan gedacht. Meer dan alleen maar koffie met cake zeg maar’.

Een ‘dooie bedoening’ hoeft de Uitvaartbeurs volgens Westenbrink niet te worden. En dat is niet eens dubbelzinnig bedoeld. ‘Elk persoon is uniek, en elke uitvaart of crematie is anders. Dat maakt het voor nabestaanden anders. Het verlies van een dierbare is er, dat maakt het verdriet er niet minder om. Maar het gaat er om de wensen van de overledene te respecteren en waar mogelijk is uit te voeren. Daarom zeg ik ook, kom gewoon. Stap over die drempel heen, en laat je voorlichten. Of beter schrijf op hoe je de uitvaart geregeld wilt hebben zodat er geen ruzie in de familie ontstaat. Dit kan een positieve bijdrage leveren aan de rouwverwerking zo hebben we gemerkt’. De uitvaartbeurs is op zaterdag oktober van 11.00 – 17.00 uur. Entree is gratis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.