Uitvinding Wolder bedrijven revolutie bermonderhoud

Uitvinding Wolder bedrijven om bermonderhoud beter en kostenbesparend uit te voeren. Octrooi wordt in mei verleend. Wanneer u onverwacht naar de berm moet uitwijken dan is dat vaak beangstigend en gevaarlijk. Gaten in de berm kunnen onbestuurbaarheid veroorzaken met risico op ernstige ongelukken. Wegbeheerders zijn daarom altijd alert om beschadigde bermen te herstellen. Voorheen werden bermen hersteld door aanvullen met materiaal van elders en/of bewerking van de berm met harde metalen gereedschappen.

Loonbedrijf Kleis en Landbouwmechanisatiebedrijf Lotterman hebben een unieke, geheel nieuwe methode ontwikkeld waar in gemeente De Wolden de nodige praktijkervaring mee is opgedaan. Met een platliggende ronddraaiende rubberen mantel worden vlakheid en draagvermogen van de berm hersteld. Deze innovatie, uniek in de wereld, maakt het herstellen van bermen gemakkelijker met een beter resultaat en er worden kosten bespaard. Voordelen zijn onder meer: vlotte, plezierige en efficiënte uitvoering, geen beschadiging van: wegranden, grastegels en objecten in de berm. Aanvullen met materiaal van elders is niet nodig. De hoeveelheid grond in de berm blijft gelijk waardoor er geen versnelde verhoging van de berm ontstaat. De graszode herstelt snel, inzaaien is niet nodig. Door de vlotte uitvoering en de beperkte manoeuvreerruimte is de verkeershinder beperkt.

Wegbeheerders zijn veelal zeer geïnteresseerd in deze nieuwe werkwijze.
Voor het verder uitrollen over Nederland en daarna het buitenland is ByTheWay BV opgericht. Voor heel Nederland, verdeeld over 17 regio’s, zijn inmiddels partnerbedrijven gevonden om een exclusieve samenwerking mee uit te werken.

Teneinde deze waardevolle innovatie en het maatschappelijk belang voor gemeente De Wolden te benadrukken en breder onder de aandacht te brengen is op donderdag 28 maart in aanwezigheid van wethouder Henk Lammers de vinding voor het eerst publiek gedemonstreerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.