Van bermgras naar groen gas in samenwerking Drenthe en Overijssel

Provincie Drenthe, Waterschap Drents Overijsselse Delta en zeven gemeentes slaan de handen ineen voor een grootschalig innovatief circulair project. Partijen participeren in het initiatief Verwaarden Groene Reststromen van de gebiedscoöperatie Zuidwest Drenthe. Doelstelling is om binnen twee jaar een centrale verwerkingslocatie te realiseren waar groene reststromen, zoals bermgras en rietsluiksel uit het Nationaal Park Weerribben-Wieden, worden verwerkt tot (tussen)product. Denk daarbij aan groen gas, plaat- en isolatiemateriaal en bodemverbeteraars.

Door regionaal samen te werken zal circa 30.000 ton vrijkomend maaisel beschikbaar zijn om economische activiteiten mogelijk te maken. “In de afgelopen jaren is al uitgebreid onderzoek gedaan naar en getest met de mogelijkheden van verwerking”, aldus Jacob Heitman Directeur van de Gebiedscoöperatie Zuidwest-Drenthe. “Op fieldlab schaal zijn de resultaten veelbelovend. Nu staan we op het punt om de samenwerking met private verwerkingspartijen aan te gaan om tot daadwerkelijke grootschalige productie en distributie te komen. Ook zijn we nog op zoek naar een geschikte locatie in de regio voor een bermgrashub.”

Verwaarden van groene reststromen zal niet alleen bijdragen aan de circulaire opgave, partijen zien ook kansen voor de bevordering van bedrijvigheid, innovatie en werkgelegenheid. Wethouder Gerrie Hempen van gemeente De Wolden: “Bermgrasmaaisel is tot op heden een afvalproduct. Het kost de gemeente veel geld om dit af te voeren. Binnenkort krijgen we er een fantastisch product voor terug. Kortom: het is een écht win-win project. De gebiedscoöperatie heeft laten zien dat je door overheid, ondernemers en onderwijs samen te brengen, dergelijke projecten kunt aanzwengelen.”

Naast Hempen, hebben wethouders van Westerveld, Midden-Drenthe, Meppel, Hoogeveen, Steenwijkerland, Hardenberg en DB-lid Wijnen van het Waterschap Drents Overijsselse Delta de intentieverklaring tot samenwerking ondertekend. Daarnaast is Rendo als beheerder van het elektriciteits- en gasnet een belangrijke partner. Gedeputeerde Jumelet van de Provincie Drenthe heeft het officiële moment bekrachtigd door een eerste stuk berm symbolisch te maaien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.