Veel ondernemers in zwaar weer

Het water staat veel ondernemers tot aan de lippen. Nu er maar geen eind aan de Lockdown lijkt te komen. En de maatregelen van het kabinet als maar zwaarder worden. Ondernemers in de horeca en evenementenbranche hebben het al vanaf het begin van de corona zwaar. Ook voor Kappers, schoonheidsspecialisten en ondernemers in andere contactberoepen is er weinig perspectief. Mogen ze 2 maart weer open, of duurt de lockdown nog langer? Hoe vergaat het Ruinerwoldse ondernemers. We vroegen het een aantal van hen.

Speel- en IJsboerderij de Drentse Koe
Speel- en IJsboerderij de Drentse Koe in Ruinerwold is vanaf 17 december eveneens noodgedwongen gesloten. Hoewel de winter niet de beste tijd is voor de speelboerderij hoopt Lydia van der Linde, samen met echtgenoot Erik eigenaars van het bedrijf dat er in het voorjaar wat meer kan. ‘vorig seizoen hebben we nog redelijk gedraaid, en we hopen dat het dit jaar ook zo is’. Op dit moment wordt de tijd benut om te klussen in en rondom het bedrijf. De onderneemster ziet de coronaperiode positief tegemoet. ‘Het zal toch wel een keer goed komen’.

Kapsalon van den Berg
Voor Lucel van den Berg, eigenaar van Kapsalon van den Berg uit Ruinerwold is het ook allemaal een beetje dubbel. ‘Mogen we 9 februari weer aan het werk, of duurt het langer? Want maar er moeten wel 13 personeelsleden doorbetaald worden. De Now- Regeling als tegemoetkoming in de loonkosten dekt lang niet alles. Het kost gewoon veel geld. Je mag van geluk spreken dat je nog een beetje vet op de botten hebt. En dat is niet eens het belangrijkste. Je moet de tijd zien door te komen, en mist de klanten ontzettend. Ook het personeel staat te springen om weer aan de slag te kunnen. Ondertussen zijn we wel bezig met online-cursussen en trainingen in de salon om bij te blijven. Maar dat kan ook niet allemaal tegelijk’. Ook worden er online wel kleursetjes verkocht. ‘De mensen gunnen het je , dat merk je wel’. Lucel en zijn vrouw Femke kregen zelf ook nog te maken met coronavirus. En moesten daardoor ook in quarantaine. ‘We zijn het doorgekomen, maar vooral bij Femke kreeg het een langdurige nasleep’. Inmiddels gaat het weer goed met beide. ‘We proberen positief te blijven. Er is vast licht aan het eind van de tunnel.

Hair Professionals
Monica Oostra van Hair Professionals beschouwt de situatie als heel onwerkelijk. ‘De eerste lockdown in maart moesten we de kapsalon voor acht weken dicht doen. Dat was zeker niet leuk, maar gelukkig was het mooi weer, en werden we nog iets gecompenseerd. Wel hebben we daardoor helaas het contract van onze werkneemster niet kunnen omzetten naar een vast contract, wat anders in juni had moeten gebeuren. Maar mijn compagnon en ik hadden zoiets van we gaan lekker met zijn tweeën verder, we hadden er weer zin in. Helaas vertelde mijn compagnon in september dat ze er toch mee op wilde houden, tja dan heb je geen keuze’. In Briett werd een nieuwe en leuke collega gevonden. Waardoor er weer een frisse wind waait in de salon in Ruinerwold. De tweede lockdown voelt voor de onderneemster uit De Wijk anders. ‘De leukste en drukste weken in december zijn ons afgenomen. En ook voor de steunpakketten komen veel kapsalons niet voor in aanmerking. Het is dit keer een stuk zwaarder. Gelukkig mogen we onze haarwerk behandelingen nog wel uitvoeren. Dat is heel dankbaar werk, vooral als je ziek bent in deze moeilijke tijd, en je kunt ze helpen aan mooi haarwerk. Kortom we houden de moed erin, en staan heel graag klaar voor iedereen zodra het weer kan. We kijken er nu al naar uit’.

Knip en Krul bij Anita
Anita Drogt, woonachtig in Ruinerwold, maar onderneemster in De Wijk met kapsalon knip & krul bij Anita heeft het ook moeilijk. Anita: ‘maar we doen er alles aan om dorpsstraat 36 een kapsalon te laten blijven! En iedereen kan ons daar een beetje mee helpen via o.a. social media. Volg ons op Facebook en Instagram! We staan te springen om jullie weer te mogen begroeten in onze gezellige kapsalon, want we missen jullie en ons werk enorm’.

Premier Rutte ziet weinig ruimte voor versoepelingen na 2 maart. In 2010 bracht hij als VVD fractievoorzitter een werkbezoek aan ‘Ondernemend De Wolden’. Archieffoto’s: Benny Spin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.