Verslag afdelingsavond Vrouwen van Nu Ruinerwold 28 februari
De Culturele Commissie ( Baukje, Elly, Herma, Lammy, Lydia en Ina) hadden de eer om deze avond te organiseren. Met een grote opkomst van 66 dames kon de avond al niet meer stuk. Als gastspreker was dhr. Gerrie van der Veen uit Klazienaveen uitgenodigd om ons mee te nemen met de reizigers door de eeuwen heen.
Om 20.00 uur opende Lammy de vergadering . Zij vertelde nog een leuke anekdote uit haar kinderjaren en na een kort interview met Gerrie werd de microfoon aan hem overhandigd. Naast zijn werk als pr medewerker bij de bibliotheek van Emmen is hij ook hobby muzikant. Een andere grote passie is geschiedenis en staat hij zo nu en dan voor de klas voor een gastles. Maar deze avond is het thema dus : Reizigers door de eeuwen heen te beginnen bij de zigeuners : de Roma en de Sinti. De Roma komen van oorsprong uit Noord India en de Sinti uit Pakistan/ Afghanistan. De Roma zijn pas in de 19e en 20e eeuw naar Nederland getrokken en kwamen veelal uit Oost-Europa, de Sinti wonen al langer in Nederland en kwamen vooral uit Frankrijk en Duitsland. Hierna kwam een andere groep reizigers in beeld: de Hollandgänger. Door de grote armoede en werkloosheid in Duitsland kwamen Duitse arbeiders in grote getale naar Nederland om hier in de zomermaanden de graslanden te maaien, de hannekemaaiers. Na de oogst ging een aantal van hen vaak ook nog in het veen werken als turfsteker. Behalve hun gereedschap namen de trekarbeiders veelal spullen uit die heimat mee om hier te verkopen. Zij droegen hun koopwaar ( lappen, kleding, proviand) in kisten op hun rug mee en werden in de volksmond kiepkerels ( marskramers) genoemd. Na de pauze lag de nadruk op een andere groep reizigers: de woonwagenbewoners. Zij werden in het verleden vaak vergeleken met zigeuners wat absoluut onjuist is. Woonwagenbewoners zijn van Nederlandse oorsprong en stammen af van keuterboeren, turfstekers en landarbeiders. Door mechanisering ( vanaf 1850) konden ze niet meer aan de kost komen en begon men rond te reizen om hier en daar wat te verdienen. Typische beroepen : ketellappers, stoelenmatters, scharenslijpers. In de woonwagenwet ( 1918) werden eisen gesteld aan de rondtrekkende woonwagenbewoners. Zij moesten een woonvergunning hebben en mochten niet meer overal gaan staan. Met de nieuwe wet in 1968 werd het rondtrekken verboden en moest men in grote centra wonen, meestal op afgelegen plaatsen. Veel woonwagenbewoners uit Emmen dragen de achternaam Wolters of Hindriks. De woonwagens hebben nu plaats gemaakt voor chalets of woningen op de kampen.
Om 22.30 uur kwam er een einde aan deze boeiende lezing en werd Gerrie met overhandiging van een envelop heel hartelijk bedankt door Lammy.