Verslag Bijeenkomst Vrouwen van Nu – 21 november 2023

Op 21 november 2024 verwelkomde de voorzitter van Vrouwen van Nu 61 dames, met een bijzonder warm welkom voor Bianca Straathof. Bianca was speciaal uitgenodigd vanwege haar betrokkenheid bij het project Landelijk Voedsel Platform, een initiatief dat beoogt de kloof tussen boeren en burgers te verkleinen door een open dialoog te voeren over wat goed voedsel is en welke aspecten daarbij komen kijken.

De Vrouwen van Nu, met een aanzienlijk aantal leden werkzaam in de agrarische sector en anderen als consumenten van voedsel, bieden een solide basis voor een positieve herijking van de relatie tussen stad en platteland, en tussen voedsel, gezondheid en milieu.

Bianca, samen met haar man Fred, runt een melkveehouderij en educatieboerderij in Echten, waar ze met hun drie kinderen wonen. In haar werkbroek deelde Bianca, aan de hand van presentaties, haar passie voor het boerenleven.

Geboren als dochter van een groentekweker in Stompwijk, was Bianca al vroeg vertrouwd met het werken met haar handen in de aarde. Ze volgde een opleiding tot verpleegkundige en werkte enkele jaren op de afdeling oncologie. Het was echter pas na ontmoeting met Fred, die altijd al boer wilde worden, dat haar leven een agrarische wending nam. Gezamenlijk emigreerden ze in 2001 naar Nieuw-Zeeland, maar na vier jaar keerden ze terug naar Nederland en vonden een pachtboerderij in Drenthe.

De overgang naar een boerderij met 29 koeien op een grupstal was een aanpassing, maar het warme welkom van de buren en de bekende Drentse traditie van “Noaberschap” zorgden ervoor dat het gezin zich snel thuis voelde. Ondanks uitdagingen, zoals de afschaffing van het melkquotum in 2015, wisten Bianca en Fred zich aan te passen en vonden ze hun plek bij Royal A-ware, passend bij hun duurzame boerenpraktijken.

Bianca deelde ook haar betrokkenheid bij boerderijeducatie, waarbij ze regelmatig klaslokalen ontvangt en op creatieve wijze kennis deelt met hoofd, hart en handen. Tijdens de bijeenkomst werden de dames actief betrokken bij het maken van kruidenboter, met een smakelijke proeverij verzorgd door de feestcommissie.

Bianca’s verhaal gaat echter verder dan koeien; ze neemt deel aan diverse initiatieven zoals een nachtvlinderonderzoek, heeft twee bijenkorven op de boerderij, en organiseert evenementen zoals de “Dutch food week”, de “koeiendans” en de “weilandgames”. Haar bevlogenheid en trots als boerin spreken uit haar hart.

Het was een inspirerende avond waarin Bianca de aanwezigen meenam in haar wereld, vol passie en authenticiteit. De Vrouwen van Nu kijken terug op een boeiende bijeenkomst met een bijzondere spreekster.

Een gedachte over “Verslag Bijeenkomst Vrouwen van Nu – 21 november 2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.