Verslag Ledenavond Vrouwen Van Nu Afdeling Oosteinde

Op de ledenavond van 15 november 2023 waren 27 leden en de gasten Dhr. en Mv. Harm en Marrie Kuipers aanwezig. De voorzitter opende de avond met een warm welkom. Dhr. Harm Kuipers nam vervolgens het woord en boeide het publiek met zijn lezing “Sport, een rode draad door mijn leven”. Geboren in Donderen in 1947, is Harm Kuipers niet alleen een voormalig Nederlands langebaanschaatser, maar ook een arts. Zijn schaatscarrière begon op 5-jarige leeftijd, en al snel bleek zijn talent. In 1965 werd hij Drents kampioen tot 19 jaar.

Tussen 1964 en 1975 behaalde Harm Kuipers veel succes als schaatser. Het hoogtepunt was het behalen van de wereldtitel Allround in 1975 in Oslo, nadat hij het jaar ervoor tweede was geworden. Wat hem bijzonder maakte, was dat hij zijn eigen trainer was en geen deel uitmaakte van de kernploeg. Tijdens zijn schaatsjaren combineerde hij de sport met zijn studie geneeskunde in Groningen, waarbij hij na een dag werken in het ziekenhuis ’s avonds ging trainen en daarnaast studeerde tijdens trein- en busreizen.

Tot 2012 was hij Hoogleraar bewegingswetenschappen aan de Universiteit Maastricht. Het gezin Kuipers woonde ook een jaar in Amerika, waar Dhr. Kuipers betrokken was bij het spaceshuttleproject van NASA.

Harm Kuipers deelde ook zijn ervaringen met ziektes sinds 2010 en hoe hij hiermee omgaat. Ondanks de schade aan zijn lichaam door behandelingen, blijft hij positief. Hij is ervan overtuigd dat doping weinig sportief voordeel oplevert en benadrukte dat sporten op eigen kracht moet gebeuren.

Na het delen van leuke anekdotes en het beantwoorden van vragen, eindigde de avond. De voorzitter bedankte Dhr. en Mv. Kuipers hartelijk, en iedereen ging voldaan naar huis.
De volgende bijeenkomst staat gepland op 13 december met als thema “Kerst in De Kolonie”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.