verslag vrouwen van nu Ruinerwold

De voorzitter van het ééndagsbestuur leest een gedicht voor van Catharine B van de site: Lees Gedichten.nl

Mooi Landschap
Hier beschrijft de dichteres hoe prachtig het Nederlandse landschap is. Dit landschap is echter geen “oer” landschap maar is zo ontwikkeld door de bewerking van de mens, door bewerkers en ontginners van de bodem, vooral de landbouwers. We vragen hier aandacht voor door elke groep tekeningen te geven van het landschap en leven rond een boerderij. Daarvan is de invloed goed te ontdekken door de vele spreekwoorden en gezegden erover in onze taal. Voor de rondvraag zijn er geen vragen dus is dit deel al afgesloten. Nu wordt de feestcommissie gevraagd het tweede kop koffie in te schenken, maar dat is te snel. We hebben wat langer pauze.

Het ééndagsbestuur heeft op de tafels en op de grond tien zeer gevarieerde spellen en quizzen klaar gezet of gelegd. Elke groep van acht, of soms wat minder, spelers krijgt twee klemborden met papieren om namen en punten op te schrijven. Op de achterkant van elk bord is de tekening van een boerderij met mensen in hun omgeving en landschap geplakt. Er kunnen zoveel mogelijk spreekwoorden en gezegden gevonden worden als “wachtwerkje”

De spellen zijn: twee verschillende ballenbakken, twee keer Valkuil, twee keer quizvragen, zoals: verborgen plaatsnamen Nederland, het gaat niet goed met de economie want…….., een goed woord tussen twee woorden invullen bv. Beschuit bus chauffeur en een bloemenquiz. Verder nog ringgooien, tollenbak en bartol, twee flipperkasten, aardappelrollen, twee sjoelbakken en twee klompjesgolfbakken.

Elke groep begint bij het spel op de eigen tafel. Na negen minuten wordt er gewisseld met de klok mee naar de volgende tafel. Dit loopt allemaal prima. Iedereen is zeer druk bezig. Er moet veel overlegd worden dus het is wel wat “ruzig”, maar er wordt ook veel gelachen.

Het valkuilspel levert enige moeilijkheden op en moet vaak uitgelegd worden. Wij ontdekken dat bij sommige spellen de puntentelling onduidelijk is, maar we kunnen door het rumoer en onze strijd met de microfoon niets meer verbeteren. Om 22.00 uur zijn we klaar met de spelrondes. De goede antwoorden van de quizzen worden voorgelezen en de groepen met het hoogste aantal goed krijgen een flink applaus.

Men is heel druk geweest met de spreekwoorden en er zijn twee groepen die er achtendertig gevonden hebben. Er waren spellen met een prijsje, maar juist bij dezen was er verschillend gespeeld of geteld. Marie probeert een zo eerlijk mogelijke oplossing te bieden. Er zijn twee groepen met twee prijsjes en dan nog een groep met een prijsje.
Als dank voor de geweldige medewerking van iedereen, krijgt ieder een hapje bij de borrel.
Na een applaus voor het ééndagsbestuur gaat Alida Rooze de vergadering sluiten. Ze blikt nog even terug op het nare, raadselachtige wereldnieuws over ons dorp en hoopt dat de rust snel weerkeert. Zij wenst iedereen wel thuis en tot de volgende keer.

Het ééndagsbestuur: Willie, Ria, Marie, Lucia, Louwina en Geesje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.