Voetbal: genieten voor dummies

Het gebeurt met name tijdens grote toernooien dat hele vriendengroepen in de ban zijn van Koning Voetbal. Maar ook op een zondagmiddag tijdens pakweg Ajax-PSV geven veel mensen even niet thuis. Al mag meekijken en -praten altijd. Dan is het wel zo handig om iets van het wereldje af te weten. Speciaal voor wie zelden een wedstrijd kijkt maar het circus eromheen wel op waarde weet te schatten, enkele leuke tips voor de voetballeek.

Gokje wagen aan de hand van statistieken
Zonder favoriete club, landenteam of spelers is voetbal nog steeds een vermakelijk tafereel. Ook als het om de statistieken gaat, zaken waar fans vaak blind voor zijn, vormt het soms zelfs een voorspelbare sport. Italiaanse teams winnen vaak met 1-0, het zijn altijd dezelfde spelers die op onhandige momenten een gele of rode kaart krijgen en de laatste jaren is Ajax de club die Nederland vertegenwoordigt in de Champions League. Het zijn allemaal dingen waar men tegenwoordig legaal op kan wedden. Op deze website is te zien welke wedkantoren sportweddenschappen aanbieden, welke varianten er zijn en welke winstkansen men heeft.

Voetbalnieuws gaat amper over voetbal
De voetballerij is een wereld die naast het veld gewoon doorgaat en dat zorgt voor tal van smeuïge nieuwsberichten, waarbij het zelden meer over voetbal gaat. Dat is precies de reden dat Vandaag Inside zo populair is: de talkshow ging ooit over voetbal, maar behandelt al van meet af aan elk nieuwsfeit(je) dat voorbijkomt. Veel niet-voetbalfans kijken al jaren naar het programma vanwege de losse en luchtige benadering. Het gebabbel over opkomende backs en looplijnen nemen ze op de koop toe.

Ook in voetbalboeken rolt de bal zelden
Dat de gemiddelde voetbalfan of -schrijver nogal vaak afgeleid raakt, blijkt ook uit de wildgroei aan vermakelijke voetbalboeken waarin de bal eveneens zelden rolt. Van confronterend tot hilarisch, deze voetbalboeken zijn echte aanraders voor degenen die van alles interessant vinden, behalve het spelletje zelf:
• Theo Janssen – Op pad met de dikke prins van Marcel van Roosmalen
• De tweedelige biografieën Kieft en Gijp van Michel van Egmond
• Topshow en Inside, over het tv-programma, ook van Michel van Egmond (net als Derksen)
• Het 17e, over een amateurelftal dat geen voetbalcliché schuwt, van Elvin Post
• Alle gebundelde columns uit weekblad Voetbal International van Nico Dijkshoorn

Een hilarische voetbalavond bezoeken
In theaters, cafés en poppodia worden vaak voetbalavonden georganiseerd. Hilarische bijeenkomsten waarin – niet verrassend – de 22 mannen die over het veld hollen min of meer bijzaak zijn. Ze dragen titels als Bier en Ballen of De Grote Hi-Ha-Hondelul Voetbal Show en zijn gedrenkt in gezelligheid. Iets serieuzer zijn de Q & A’s, interview-avonden met bijvoorbeeld Wim Kieft, maa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.