Voetballen op rubbergranulaat is veilig

Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat sporten op kunstgrasvelden die zijn ingestrooid met rubbergranulaat verantwoord is. In rubbergranulaat zitten heel veel verschillende stoffen, maar deze komen slechts in zeer lage hoeveelheden uit de korrels vrij. Dat komt doordat de stoffen min of meer in het granulaat zijn ‘opgesloten’. Hierdoor is het schadelijke effect op de gezondheid praktisch verwaarloosbaar.
Wethouder Jan van ’t Zand reageert opgelucht: ‘Sporters, ouders, sportclubs en vrijwilligers kunnen de accommodatie gewoon blijven gebruiken zonder zich zorgen te maken. De zekerheid van veilig gebruik wordt nog een keer bevestigd door dit onderzoek.’

Sporten op velden met rubbergranulaat
In rubbergranulaat zijn veel verschillende stoffen gemeten, zoals polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s), metalen, ftalaten (weekmakers) en bisfenol A (BPA). Er is weinig variatie in de concentraties stoffen tussen de velden en tussen de meetpunten per veld. Daarmee geven de resultaten een goed beeld voor alle velden met SBR rubbergranulaat in Nederland.

Landelijk informatienummer
Voor verenigingen en inwoners die vragen hebben is een landelijke telefoonlijn geopend: 0800-0480. Nadere informatie is ook te vinden op www.rivm.nl of www.ggdghor.nl. Ook kan er contact opgenomen worden met de GGD Drenthe.