Vrouwen Van Nu Oosteinde 20 september 2022

Onze gasten: Tonie Mulder en Jenny Wevers van Voedselbank Zuid-West Drenthe

Na een mooie warme zomer vond onze eerste avond van het nieuwe seizoen, met 28 dames, plaats op dinsdag 20 september. Allereerst stonden we stil bij het overlijden van ons lid Marie-Remmelts-Bolding, 13 september 2022. Marie was 53 jaar lid van onze vereniging.

Daarna werd er teruggeblikt op de zomer. Niet alleen op het mooie weer, maar ook op allerlei activiteiten, zoals: de dagtochten naar Texel, Floriade, de jaarlijkse fietstocht, het avond fietsen, het 70 jarig jubileum van onze afdeling en de bedrijven/boerderijendag. Ook werden er lootjes getrokken voor het eendaags bestuur op15 februari 2023 en nog 1 voor de kerstavond, Na enkele mededelingen van de Breiclub, Leesgroep. Wandelclub, Agrarische Excursiedag, Quiltgroep en Belangengroep Oosteinde, kregen na de pauze, Jenny Wevers en Tonie Mulder van de Voedselbank Zuid-West Drenthe het woord. Tonie is voorzitter en Jenny is screener bij Voedselbank Zuid-West Denthe. De Voedselbank heeft als verzorgingsgebied de gemeenten Meppel, Hoogeveen, Westerveld en De Wolden. Ook gezinnen die net buiten de regio Zuid-West Drenthe wonen, maar georiënteerd zijn op 1 van deze bovengenoemde gemeenten, kunnen hier voedselhulp aanvragen.

Hoofddoelstelling Voedselbank is:
-Het bieden van directe voedselhulp aan de armste mensen.
-Het voorkomen van verspilling van goed voedsel.
-Hulp van de voedselbank is bedoeld als noodhulp. Het is een tijdelijke voorziening.
-Geen pakket zonder hulpverleningstraject.

Het kan iedereen gebeuren.
Er zijn allerlei oorzaken waardoor mensen bij de voedselbank aankloppen. Iedereen kan in geldnood komen, ouderen, jongeren, alleenstaanden of gezinnen met kinderen. En eten en drinken is een dagelijkse behoefte. Ook wanneer het geld op is, kun je niet zonder levensmiddelen. Een lege koelkast, een winkelmandje dat je niet meer kunt vullen of een boodschappentas waarvan je de bodem ziet. Dat wil niemand en dat hoeft ook niet. De voedselbank helpt aan boodschappen, waarmee men in ieder geval twee of drie dagen per week een verantwoorde maaltijd op tafel kan zetten.

Bij het toekennen van een voedselpakket gaat de voedselbank uit van het besteedbare inkomen dat een huishouden maandelijks overhoudt voor voeding en kleding, dus nadat de vaste lasten zoals huur/gas, water, licht en verzekeringen betaald zijn. Voor de aanvraag van voedselhulp moet bij de screening een aantoonbaar overzicht van inkomsten (incl. toeslagen) uitgaven en schulden worden overlegd. Geldende normen per 17 sept. 2022: Basis bedrag: per huishouden: 190 euro per persoon 110 euro.
Het gaat in alle gevallen om noodhulp. Dat kan zijn voor 1-3-6 maanden, daarna kan verlengd worden.
In principe maximaal 3 jaar ondersteuning.
Verdere acties van de voedselbank zijn:
-Stichting jarige Job> Jarige Job pakket voor kinderen van 0 tot 18 jaar t.w.v. 35 euro
-Stichting Babyspullen> maakt baby start pakketten
-Kledingbank

Bovenstaande zijn alleen mogelijk met een verwijzing van de voedselbank. Aan de hand van een korte impressie werd ons het werk door de vele vrijwilligers getoond. Er moeten op dit moment, vanuit Meppel, ongeveer 900 monden gevoed worden. De voedselbanken zijn afhankelijk van financiële giften zoals van Kerken, verenigingen, particulieren, fondsen, stichtingen, scholen, gemeenten, acties enz. Zonder uw steun geen voedselbank. Na deze boeiende presentatie en vele vragen te hebben beantwoord, bedankte de voorzitter Jenny en Tonie en wenste iedereen wel thuis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.