Vrouwen van Nu theemiddag 5 september

Het nieuwe seizoen is weer begonnen en we hebben deze middag Trees Huisman van de Haptotherapie, welke is gevestigd is aan Haakswold, uitgenodigd. Ze heeft ook een praktijk in Zwolle en Steenwijk! Ze geeft haptotherapie, relatietherapie, zwangerschapsbegeleiding, massage en zwangertherapie!

Jantje Everts heet ons en Trees Huisman van harte welkom. Trees is jarig en we zingen Lang zal ze leven; waarbij ze een kleine attentie krijgt aangeboden! Trees krijgt dan het woord om ons uitleg te geven op: Wat is haptotherapie; wat doet het met je lichaam en wanneer pas je het toe! Ze vertelt ons eerst iets over wat ze allemaal heeft gedaan, voordat ze met haptotherapie is begonnen. Eerst werkzaam als fysiotherapeute en gewerkt als kinderfysiotherapeute, maar nu al weer 17jaar bezig als haptotherapeut.

Haptotherapie werkt met het gevoel; het gaat om voelen en ervaren! Niet goed om kunnen gaan met stress en hiervan je bewust worden; je lijf geeft aan hoe je je voelt! (gevoelsmatig; lichaamsgerichte therapie). Ze geeft een oefening van zitten op een stoel en laat ons ervaren hoe dit voelt! (geen benen over elkaar)
Haptotherapie gaat over aanraking; leren ontspannen hoe doe je dat? Het is voor iedereen verschillend; er moet een klik met de therapeut zijn voor een behandeling. Lekker in je vel zitten; zelf ervaren of dit iets voor je is! De huid is het grootste zintuig, waar gebruik van wordt gemaakt!

Wanneer kan haptonomie iets voor je betekenen: je voelt je niet lekker in je vel; je weet niet wat je bezielt of voelt dat je je niet kunt uiten; je bent onrustig, last van slapeloosheid; je bent moe en slaapt juist teveel; je bent gevoelig en kunt niet met je gevoel omgaan; je hebt moeite met het aangeven van je grenzen. De balans tussen gevoel en verstand is verstoord!
Vraag: Geeft je lichaam aan hoeveel slaap je nodig hebt?

Oorzaken: lichamelijke klachten stress, spanning, emotionele dingen; hoge bloeddruk, hyperventilatie en angststoornissen; overspannenheid en burn out; verlies van vertrouwen door langdurige overbelasting; (licht) depressieve klachten; AD(H)D leren omgaan metonrust!
Wanneer komen ze voor: bij relatieproblemen; problemen rond intimiteit en nabijheid; klachten problemen lichamelijkheido.a. incest, mishandeling, maar ook eetverslaving; rouwverwerking; midlifecrisis/overgang; pubertijd jong volwassenheid!
Vraag: Hoe kom je aan cliënten?
Ze vertelt iets over de onkosten en vergoeding van een behandeling.
Vraag: Voor ontspanning werkt yoga heel goed bij mij. Bij problemen met wisselwerking werkt Yoga niet! Zelf bepalen wat je nodig hebt!
Daarna nog een verhaal over relatieproblemen en wat te doen met ruzie en haptonomische zwangerschapsbegeleiding!
Het was een zeer informatieve theemiddag met een duidelijke uitleg overhet werk van Trees Huisman! Jantje bedankt haar hier voor. Tot 18 september!
Aanwezig: 25 personen