Wat een pentest is en waarom je het moet doen

Bij een pentest probeert een cyber security team in te breken in je systeem en netwerk. Pen testing is een gesimuleerde cyberaanval op je netwerk en systeem. Door dezelfde aanpak te hanteren als een echte cybercrimineel kun je kwetsbaarheden in je systeem herkennen.

Als je op een authenticatieprobleem stuit, kun je dit oplossen voordat cybercriminelen dat doen door een pentesten uit te voeren. Als je draadloze netwerk niet beveiligd is, kunnen hackers wachtwoorden en andere vertrouwelijke informatie stelen. Een firewall die je netwerk onvoldoende beveiligt is een groot veiligheidsrisico. Als er onvoldoende firewalls zijn, kunnen criminelen delicate gegevens zoals gebruikersnamen en wachtwoorden stelen.

De pentester moet de gegevensbeveiliging en bedrijfsdoelstellingen van het bedrijf begrijpen, evenals de mogelijke bedreigingen en gevaren.

Hoe een bedrijf kan helpen

Pen testing is een effectieve manier om beveiligingsproblemen op te sporen en te verhelpen voordat ze te ernstig worden. Omdat het team dezelfde aanpak volgt als een echte cybercrimineel zou doen om toegang te krijgen, zijn ze in een goede positie om dezelfde kwetsbaarheden op te sporen als een hacker zou doen. Door dezelfde tools en technieken te gebruiken als een hacker zou doen, zullen ze bovendien waarschijnlijk dezelfde gevaren blootleggen als een echte hacker zou doen. Als ze dezelfde stappen nemen als een cybercrimineel, lopen ze waarschijnlijk dezelfde risico’s als een echte hacker. Als ze dezelfde methoden en instrumenten gebruiken als een echte aanvaller, zullen ze waarschijnlijk dezelfde bedreigingen tegenkomen als een echte aanvaller.

Technieken

Het is voor bedrijven van vitaal belang om een pentest uit te voeren, waarmee zij kunnen nagaan of hun netwerken kunnen worden doorbroken en welke beveiligingsgebreken aanwezig zijn zonder dat dit daadwerkelijk schade oplevert. De pentester moet bekend zijn met het veiligheidsbeleid en de bedrijfsdoelstellingen van het bedrijf en met de potentiële risico’s en gevaren die daaraan verbonden zijn. Bovendien moeten ze een grondig begrip hebben van de tools en diensten die kunnen worden gebruikt om de IT-architectuur van de organisatie te beschermen en haar doelstellingen te bereiken. Nu je begrijpt wat pentesting is en waarom het belangrijk is, kun je je opties als IT-beveiligingsspecialist bekijken en beslissen of pentesting de beste optie voor je is. Bezoek voor meer informatie over Surelock hun website. Bekijk het snel om de digitale beveiliging van je bedrijf te testen.