Wat een super wedstrijd tussen KIOS en Wez Handich

Gistermiddag trad KIOS 1 aan tegen Wez Handich 1. De club uit Rottevalle en de Spekbraanders staan beiden op een gedeelde 3e positie, allebei 4 punten achter op koploper OWK uit Oostwold. De winnaar zou in de race blijven van OWK, de verliezer ligt eraf en is eigenlijk wel voor de rest van het seizoen uitgespeeld. De belangen waren duidelijk. Hilde Tabak en Patrick Roelevink startten in de basis voor Rogier Nijdam en Ineke Slomp (blessure).

Het waren de gasten die het beste aan de wedstrijd begonnen. Binnen 3 minuten had het 3 doelpunten gemaakt en de Eismann/Ensing equipe had hier nog geen goal tegenover weten te zetten. Toen kwam de diesel uit Ruunerwold op gang en zette de achtervolging in. Binnen enkele minuten had het de achterstand weggewerkt en kwam het op een 4-3 voorsprong. Wez Handich liet zich niet het kaas van het brood eten en haakte weer aan. Vervolgens pakten de gasten weer de voorsprong, 4-5. Het spel in de eerste helft golfde op en neer. Dan hadden de groen/zwarten weer de voorsprong en enkele ogenblikken later de Friezen weer. Dit zorgde voor een zeer aantrekkelijke pot korfbal. KIOS ging goed overweg met de lengte van de gasten en Wez Handich speelde hun puntspelers telkens weer uit. Via 7-7, 8-9, 11-11 rustte beide ploegen met een stand van 12-12.

In de tweede helft eigenlijk weer hetzelfde beeld als in de eerste helft. 2 ploegen die mouwen op stroopten, hard werkten en niet voor elkaar onder wilden doen. De volle sporthal in Ruinerwold genoot van een mooie strijd tussen 2 ploegen die niet voor niets op gelijke hoogte staan in de competitie. Wederom waren het de Friezen die de leiding namen en gelijk een gaatje sloegen, 12-14. En gelijk moesten de Spekbraanders weer in de achtervolging. Het lukte de thuisploeg om bij 15-15 weer aan te haken.
Het kost veel energie om telkens achter de feiten aan te lopen. Daardoor was het ook moeilijk om een voorsprong (16-15) verder uit te bouwen. Want even later stond KIOS weer met 16-18 achter. En weer 2 minuten stond het weer gelijk 18-18. Iedereen in de sporthal voelde dat deze strijd tot de laatste minuut door zal gaan, want geen van beide ploegen was in staat om echt de voorsprong door te drukken. Wat helemaal mooi was voor het in grote getale aanwezige publiek, was dat het spel van beide ploegen goed verzorgd bleef. Vaak wil het in zulke wedstrijden nog wel eens een rommeltje worden, maar daar was geen sprake van. Met 19-19, 20-19, 22-22 ging deze strijd naar een climax.

De tijd tikte weg en het waren wederom de Friezen die met nog 8 minuten een gat van 2 doelpunten wisten te slaan, 22-24. KIOS haakte aan, maar Wez Handich pakte nogmaals een voorsprong, 23-25. Dit leek een harde tik te zijn voor de Spekbraanders. KIOS heeft ongeveer 6 keer een achterstand weg weten te werken. Dit vergt naast fysieke kracht ook wel mentale weerbaarheid. En dat siert de ploeg. Het zette nogmaals aan om het eigen publiek niet teleur te stellen. 2 minuten voor tijd stond het 25-25. Wez Handich had de bal in zijn aanval, maar wist geen goal te maken. De bal ging naar het aanvalsvak van KIOS. Rogier Nijdam had ondertussen de plaats in genomen van Patrick Roelevink. Deze ving een belangrijke bal af en kon de kans daardoor geven aan Janneke de Lange. Zij wist met nog 1,20 minuten spelen deze mogelijkheid te verzilveren en er bastte een explosie aan ontlading uit in de sporthal de Buddingehof. Echter, was de spanning er direct weer, want Wez Handich mocht nog een aanval opzetten. Het was Frank Wagter welke zijn tegenstander goed verdedigde en hiermee de bal weer in het bezit bracht van de thuisploeg. Dit was voldoende om een zwaar bevochten overwinning binnen te halen. Wat een pot! Eindstand 26-25.

Janneke de Lange, Janita Zantinge, Judith Nijdam en Martijn Ziel allen 4x, Luco Zantinge, Hilde Tabak en Frank Wagter allen 3x, Rogier Nijdam 1x