Wat is de taak van een arbo dienst?

Volgens de wet bent u als bedrijf verplicht om een overeenkomst met een arbo dienst af te sluiten. Met de arbo dienst biedt u passende zorg aan uw personeel, begeleidt u zieke werknemers en zorgt u voor vakkundige voorlichting over de arbeidsrisico´s binnen uw bedrijf. Welke taken voert een arbo dienst echter precies uit?

Kerntaak van de arbo dienst
De voornaamste taak van een arbo dienst is het ondersteunen van de werkgever bij hun verzuim- en arbeidsomstandighedenbeleid. Hiervoor zijn bij de arbodienst vier deskundigen actief: een bedrijfsarts, een veiligheidskundige, een arbeidshygiënist en een arbeids- en organisatiedeskundige. De arbodienst voert heeft hierbij drie werkzaamheden:

• 1. Verzuimbegeleiding

De meeste mensen kennen de arbodienst van de verzuimbegeleiding. Zodra een medewerker ziek wordt, bent u als werkgever verplicht om dit personeelslid te laten bijstaan door een bedrijfsarts. Volgens de Wet verbetering poortwachter bent u samen met de arbodienst en medewerker verplicht om ervoor te zorgen dat de zieke medewerker snel en veilig weer kan gaan werken. Als er een langdurig ziekteverzuim dreigt, stelt de bedrijfsarts een Probleemanalyse en advies op, waarbij u samen met uw werknemer een Plan van aanpak kan opstellen voor re-integratie.

• 2. Arbeidsrisico´s beperken

Om ziekteverzuim onder uw personeel zo veel mogelijk te verhinderen, is het verstandig om de risico´s binnen uw bedrijf in kaart te brengen. Met een zogenaamde Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) ziet u in een handig overzicht wat de arbeidsrisico´s zijn. U kunt de RI&E zelf opstellen, maar dit ook laten doen door een arbodienst.

• 3. Verzuim op de werkvloer voorkomen

De arbo dienst helpt u graag bij het voorkomen van ziekte op de werkvloer. Zo hebben uw medewerkers naar verzuimbegeleiding en de RI&E recht op een Preventief medisch onderzoek (PMO). Bij dit onderzoek analyseert de arbo dienst of de medewerker gezond aan het werk gaat en of er een risico bestaat op gezondheidsproblemen. Veelal start het PMO met een digitale vragenlijst, maar volgen hierop lichamelijke onderzoeken. Voor sommige beroepsgroepen zijn daarbij medische keuringen verplicht, bijvoorbeeld bij piloten of vrachtwagenchauffeurs.

Aanvullende taken van de arbo dienst
Naast de verplichte taken van de arbo dienst kunnen zij uw bedrijf op meerdere wijzen aanvullend van dienst zijn. Zo stellen ze een psychosociaal arbeidsbelasting-beleid (PSA) op, bieden ze trainingen aan over een veilige en gezonde werksituatie en voeren zij onderzoeken op de werkplek uit. Het kan lastig zijn om een goede arbo dienst in uw regio te vinden. Een vergelijkingswebsite als HR Navigator biedt hierbij uitkomst. U ontvangt drie offertes van professionele arbo diensten uit uw omgeving, zodat u met de juiste arbo dienst in zee gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.